Geld besparen met ledlampen

Iedereen die bewust bezig is met het verlagen van de kosten voor energie kan veel geld besparen door het gebruik van ledlampen. Ze hebben niet alleen financiële voordelen, maar leveren ook veel extra woonplezier. Waarom ledlampen ook voor u interessant zijn? We tonen alle grote voordelen van dit type verlichting in een handig lijstje.


Top 10 voordelen van ledlampen

1. U bespaart op de maandelijkse lasten
Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan traditionele gloeilampen. Ledlampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Een ouderwetse gloeilamp doet dat maar voor slechts drie tot negen procent, de rest wordt afgegeven als warmte. Deze besparing van wel 90 procent merkt u ook in uw portemonnee bij de jaarlijkse energierekening. Als u alle lampen in huis zou vervangen door ledlampen, dan bespaart u maar liefst 90 procent op uw elektriciteitskosten voor verlichting.

2. Ledverlichting gaat langer mee
Ledlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen of andere soorten verlichting. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur en een spaarlamp tussen 5.000 en 10.000 uur. Een ledlamp gaat gemiddeld 20.000 uur of langer mee. Als uw ledlamp na deze tijd stuk gaat, dan heeft u in die tijd al 20 gloeilampen moeten vervangen. Nog los van de energiebesparing verdient u de kosten voor een ledlamp dus alleen daarmee al snel terug.


3. Ledlampen zijn er ook in warme kleuren
Veel mensen denken dat ledverlichting nog erg wit is en een ongezellige uitstraling heeft. Dat vooroordeel is tegenwoordig absoluut niet meer waar. Voor elk type ledlamp is een variant te vinden in een mooie warme kleur. Kijk op de verpakking naar de omschrijving ‘warmwit’, of ‘extra warmwit’.


4. Ledlampen geven direct vol licht
TL-buizen en spaarlampen hebben een opstartperiode. Vooral bij spaarlampen duurt het even voordat ze vol licht geven, omdat ze moeten opwarmen. In kamers waar u graag direct licht wilt hebben kan dat best vervelend zijn. Ledlampen hebben geen last van dit effect en geven meteen vol licht.


5. Ledlampen worden niet heet
Gloeilampen en halogeenlampen worden behoorlijk heet, zelfs als ze ook maar even branden. Sommige ledlampen worden wel vrij warm, maar nooit zo heet als gloei- en halogeenlampen. Bijkomend voordeel is dat een ledlamp veel minder brandgevaarlijk is.


6. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten
Met ledverlichting zijn alle kleuren en vormen mogelijk en is voor elk soort armatuur een peer verkrijgbaar. Ook kunnen alle kleuren gemaakt worden en kan de lichtsterkte goed geregeld worden.


7. Ledlampen zijn sterk
Als u een ledlamp laat vallen, dan gaat deze bijna nooit kapot. Dit in tegenstelling tot gloeilampen en andere traditionele verlichting.


8. Ledlampen bevatten geen gevaarlijke stoffen
Spaarlampen moeten bij het chemisch afval gedaan worden wanneer ze stuk zijn. Een ledlamp bevat geen gevaarlijke stoffen, waardoor het ook op dat gebied een veilige lamp is.


9. Ledlampen zijn ook geschikt voor buiten
Er bestaan veel soorten ledlampen, waaronder ook geheel waterdichte varianten. Hiermee kunt u ze gemakkelijk als buitenverlichting of zelfs onder water in een vijver gebruiken.


10. Ledlampen zijn rustig voor de ogen
TL-balken en spaarlampen geven een flikkering die sommige mensen goed kunnen waarnemen en als storend ervaren. Ledverlichting geeft een veel rustiger beeld.


Ledverlichting duur? Welnee.

Veel mensen denken ten onrechte dat ledverlichting nog erg duur is. Gelukkig is de aanschafprijs van ledlampen de laatste jaren sterk gedaald, terwijl u nog steeds profiteert van alle bovenstaande voordelen van ledverlichting. U verdient de kosten dus snel terug en bespaart veel geld. Nog meer besparen? Doe de Bespaarscan.