Zo voorkomt u onenigheid met de buren

Vriendelijk gedag zeggen, bij elkaar op de koffie of zelfs met elkaar op vakantie: 85 % van de Nederlanders vindt het contact met de buren prima, blijkt uit onderzoek. Toch bestaan er ook vaak ergernissen tussen buren. Met deze tips voorkomt u onenigheid met de buren. 

Beter een goede buur…

Nederlanders helpen hun buren graag: 82 % neemt een pakje aan voor de buren, 75% van de buren helpt elkaar als dat nodig is. En 33% doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen. Dit gaat alleen niet bij iedereen goed. 

1 op 3 Nederlands heeft last van de buren

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft 1 op de 3 Nederlanders wel eens te maken met woonoverlast. Inwoners van de Randstad hebben het vaakst ruzie met de buren. De voornaamste reden: luide muziek (60%). In Noord-Holland is overlast van kinderen de voornaamste oorzaak (25%) van burenruzies. In Gelderland vindt 12% van de burenruzies plaats. Daar is de voornaamste oorzaak van burenruzies overhangend groen.

 • De meest voorkomende ergernissen

  1. Geluidsoverlast
  Van slaan met de deuren tot stampen op een houten vloer of harde muziek draaien. En vergeet de kinderen niet: die maken ook veel lawaai.

  2. Problemen over de tuin

  Die komen vooral buiten de grote steden voor. Bijvoorbeeld als de buurman ineens de heg heeft gesnoeid, waardoor de privacy weg is. Of als mensen stevig roken in hun tuin.

 • De meest voorkomende ergernissen

3. De erfgrens

Dit leidt regelmatig tot conflicten. Denk aan overhangende takken, het recht van overpad of parkeerproblemen.

Praktische oplossingen

Problemen met de buren zijn vervelend. Gelukkig bestaan er genoeg praktische oplossingen, dit zijn de belangrijkste.

 • Isoleer ramen en muren, dit scheelt enorm in geluidsoverlast
 • Plaats rubberdoppen onder een luidruchtige wasmachine en zet hem op een verende vlonder. 
 • Maak duidelijke afspraken over wastijden als bovenstaande oplossingen niet voldoende helpen.  
 • Kinderen die rondrennen en voor geluidsoverlast zorgen, kunnen binnen pantoffels dragen. 
 • Houd rekening met het soort vloerbedekking, kurk heeft dezelfde warme uitstraling als hout en is geluiddempend. 
 • Wat ook kan: leg een speelkleed neer voor de kinderen. 
 • Verbouwen of klussen is vaak storend, maar ook daarover kunt u het best duidelijke afspraken maken met de buren. Bijvoorbeeld geen lawaai tussen 22.00 uur en 07.00 uur. En na iedere klusdag alles even netjes achterlaten. 
 • Bespreek de schutting en eventuele overhangende takken. U weet niet precies wanneer uw boom overlast veroorzaakt en andersom kunnen de buren ook niet in uw tuin kijken. Mag u zelf de takken knippen, of laat u de buren in uw tuin om het zelf te doen? Bespreek dit vóórdat het een last wordt. 

De oplossing? NIVEA smeren!

Omdat de ergernissen zich afspelen in hun directe leefomgeving, kunnen mensen emotioneel reageren op conflicten met de buren. En vaak begint het met iets kleins. De oplossing? NIVEA smeren! Klinkt gek, maar het betekent: Niet Invullen Voor Een Ander. Vraag even na bij de buren wat er aan de hand is, voordat u er een eigen verhaal van maakt. Misschien zijn er wel problemen waar u geen weet van heeft. Daarna kunt u vertellen waarom u er last van heeft en samen zoeken naar een oplossing. Dat werkt vaak het beste. 

Komt u er zelf niet uit? Roep hulp in

Helpt een goed gesprek niet? Kijk de regels na en vraag of andere buren ook overlast hebben. Misschien kunt u samen actie ondernemen. Noteer wanneer, hoe lang en hoe u overlast ervaart. U kunt ook hulp vragen van buurtbemiddeling of uw klacht melden bij de verhuurder of de politie. Bij ruzie over de erfgrens biedt het kadaster uitkomst.

Voor veelvoorkomende problemen met buren en handige tips, kijk op problemenmetdeburen.nl.

Terug naar Home