Zo organiseert u een originele nieuwjaarborrel

Thuis een nieuwjaarborrel organiseren heeft altijd wat meer voeten in de aarde dan een borrel in een café. Maar het is vaak persoonlijker en veel gezelliger. Bovendien: wie thuis een borrel organiseert, bepaalt alles van a tot z. Dat biedt ruimte voor creativiteit. Wat dacht u van deze tips?

Kies een thema

Kies om te beginnen een thema dat past bij u. Bijvoorbeeld ‘Gezond het nieuwe jaar beginnen’. Veel mensen besluiten om op 1 januari te stoppen met roken. En ze letten in januari ook vaak beter op de lijn. Of worden spontaan vegetariër. Een ‘gezonde’ borrel valt vast goed. Ga voor groene smoothies. En serveer water met komkommer, munt, citroen of gember. Hapjes kunnen bestaan uit worteltjes, paprika en bloemkoolroosjes met een yoghurtdip. Ook kleine shotjes pittige pompoensoep passen goed in dit thema. En vooruit: bitterballen, maar dan vegetarisch. 

Ook origineel is een boek als thema, bijvoorbeeld Duizend schitterende zonnen. Serveer dan oosterse hapjes. Hummus, falafel en halloumi (stevige kaas) lenen zich goed voor de borrel. De Arabische keuken is lekker kruidig en een goede afwisseling tussen zoet en pittig.

Doe iets speciaals

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Vraag alle gasten in de uitnodiging om een wens op een witte kaart te schrijven voor het nieuwe jaar. Deze wens mogen ze in een glazen pot doen. Of ophangen aan een koord dat u ophangt in de kamer. Regel genoeg klemmetjes of wasknijpers om de wensen aan op te hangen. Maak er eventueel een zelfbedacht ritueel van. Bij binnenkomt mag iedereen een ángel card trekken.

Volg de trend

Het is helemaal hip om een borrel in de tuin te organiseren, ook tijdens de koude wintermaanden. Bijvoorbeeld in het thema ‘après-ski’. Regel heaters, bijvoorbeeld via Huren.nl. Of zet een vuurkorf neer voor genoeg warmte. Met plaids over de tuinstoelen kleedt u de borrel gezellig aan en houdt u de gasten warm. Natuurlijk mogen warme dranken zoals glühwein en chocolademelk niet ontbreken. U kunt als extra activiteit marshmallows roosteren aan stokken. Zet wel in de uitnodiging dat mensen zich warm moeten aankleden. En bied de mogelijkheid om binnen even op te warmen voor kou kleumers. 

Verstuur de uitnodigingen mét R.S.V.P.

Veel mensen hebben begin januari al borrels van hun werk of de buren. Des te leuker om uw nieuwjaarsborrel wat later in januari te plannen. Dan heeft iedereen iets leuks om naar uit te kijken. Maar stuur de uitnodiging wel zo vroeg mogelijk uit. De datum wordt dan vrijgehouden, de oppas kan geboekt worden en het vervoer geregeld. En vergeet niet te vragen of ze hun komst even bevestigen.

Wees duidelijk

Is de partner welkom of niet? Is er een dresscode waarmee de gasten rekening moeten houden? En wat is de eindtijd? Vermeld dit op de uitnodiging, dat voorkomt stress bij de genodigden én bij u.

Regel iets voor de kinderen

Komen er kinderen? Die vinden een borrel meestal maar saai. Tenzij er iets leuks te beleven valt. Dus zorg voor een speelhoekje met tekenspullen, autootjes en een Disneyfilm. Heeft u een tuin? Dan kunt u ‘nieuwjaarsnoepjes’ verstoppen en de kinderen onder begeleiding laten zoeken. Vraag een buurmeisje om zich te ontfermen over de kleintjes, zodat de ouders even ongestoord kunnen borrelen. Geen zin in kinderen? Laat de borrel pas om 20.00 uur beginnen of zet op de uitnodiging dat u weliswaar dol bent op kinderen, maar dat deze borrel alleen voor volwassenen is bedoeld.

Terug naar Home