Zo organiseert u een kinderfeestje thuis

Tegenwoordig organiseren steeds minder ouders zelf een kinderfeestje thuis. De reden: het is niet zo spectaculair. Of ze hebben geen zin in rommel. Wilt u wat anders dan koekhappen? Met een beetje fantasie en goede voorbereiding, wordt een kinderfeestje thuis juist een groot succes.  

Verkleedfeestje

Een eenvoudig verkleedthema met bijpassende versiering. Meer heeft u eigenlijk niet nodig om de fantasie van kinderen op gang te brengen. Een paar originele thema’s die vast in de smaak vallen: griezelfeestje of heksenfeestje (vanaf 6 jaar), Frozenfeestje, ridderfeestje, pyamafeestje, treinfeestje, Carsfeestje.

Als u het thema (samen met uw kind) heeft gekozen, kunt u nadenken over de versieringen. Denk aan servetjes, kleurplaten, hapjes, drankjes en muziek in het thema. Natuurlijk staat op de uitnodiging ook wat het thema is. U kunt de kinderen vragen om verkleed te komen. Of u kunt een verkleedkist / feestkist huren. 

Professor Einstein

In zijn laboratorium doet de verstrooide Professor Einstein de meest waanzinnige experimenten. Net als in een echt laboratorium krijgen de kinderen een labjas aan en een veiligheidsbril op. Ze gaan zelf aan de slag met spannende proefjes. Na afloop krijgen de kids een boekje met verschillende proefjes voor thuis mee. En een chemie-diploma. U kunt de experimenten zelf bedenken of er een bedrijf voor inhuren.

 • Poppenkast

  Een klassieker. Met een poppenkast kunt u de kinderen zeker een uur vermaken. Kies een verhaal dat aansluit op de leeftijd. En tover met twee stoelen en een stuk karton in een handomdraai een poppenkast tevoorschijn. U kunt natuurlijk ook een professionele poppenspeler inhuren.

 • Poppenkast

Pippi Langkous

Houdt uw kind van knutselen? Tijdens het feestje kunt u volgens een thema knutselen. Bijvoorbeeld Pippi Langkous maken. Haal extra veel knutselspullen in huis en tover uw huiskamer om tot een atelier. Na afloop kunt u de knutseltafel ombouwen tot een Pippi Langkous festijn: leg een zeil over de tafel, spuit voor ieder kind een klodder mayonaise of ketchup op het zeil en laat de kinderen frietjes eten van de tafel. Succes gegarandeerd! 

 • Katten
 • Bakfeestje

  Een taart bestellen is lekker en makkelijk, maar zelf cakejes maken met de kinderen is natuurlijk ook een feestelijke bezigheid. Laat alle kinderen een cakeje versieren met hagelslag, smarties en marsepein. De cakejes kunt u van te voren zelf maken (met uw kind) of samen met de kinderen bakken.

Feest voor de ouders

Bij het ophalen van het feestje kunt u ervoor kiezen om de ouders een borreltje aan te bieden. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

10 survivaltips

 1. Zet een glimlach op.
 2. Beperk het aantal kinderen.
 3. Laat het feestje niet te lang duren. Voor 4/5 jarigen is 2 uur lang genoeg, voor 6+ is tot 3,5 uur prima.
 4. Maak een draaiboekje met tijden en activiteiten.
 5. Wissel diverse activiteiten af (rustig en actief, binnen en buiten).
 6. Maak een leuke én duidelijke uitnodiging. Met het adres, telefoonnummer, tijdstippen, of u kinderen direct uit school meeneemt, of ze thuis worden gebracht, of ze opgehaald moeten worden en of het inclusief (avond) eten is of niet, welke kleding en een kadotip.
 7. Vraag hulp van een andere ouder.
 8. Check of er kinderen bij zitten met allergieën.  
 9. Maak van het uitpakken van de cadeautjes een spel. Zet alle kindjes in een kring op de grond en laat in het midden een fles ronddraaien. Als de fles stopt met draaien mag het kindje waar de fles naar wijst een cadeautje geven. 
 10. Eindig met een rustmoment: bijvoorbeeld een filmpje of voorlezen. 

Tip: begin op tijd

Kinderen hebben eigenlijk niet veel nodig. De belangrijkste ingrediënten: vriendjes en vriendinnetjes, spelletjes en taart. Om een kinderfeestje thuis goed te laten verlopen, is het belangrijk om alles goed voor te bereiden. Begin minimaal een week voor het feestje al met kinderen uitnodigen. 

Terug naar Home