Zo is eten een feestje!

Een kind eten geven? Het kan een echte strijd zijn. De ene keer lusten ze geen sperziebonen en de andere keer geen aardappelen. Geen pijl op te trekken! Met deze creatieve presentatietips wordt het eten elke avond een gezellig avontuur. Wat dacht u van leeuwenpannenkoekjes of Mexicaanse bootjes? En het is nog lekker ook. 

Roar! Leeuwenpannenkoeken voor dappere kids

  • Pannenkoeken lusten de meeste kleintjes wel. Maar wilt u echt indruk maken? Kies dan voor een pannenkoek in de vorm van een dier. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo maakt u een pannenkoek in de vorm van een echte leeuw. 

    • Leeuwenpannenkoek
    • Wat heeft u nodig?

      • Beslag voor pannenkoeken
      • Cacao
      • 2 beslagflessen
      • Pannenkoekenpan
    • Aan de slag

      1. Maak het pannenkoekenbeslag volgens de gebruiksaanwijzing
      2. Doe in de ene fles pannenkoekenbeslag en in de andere beslag gemixt met 2 eetlepels cacao. 
      3. Pak een pannenkoekenpan, vet in. 
      4. Teken vervolgens de vorm van de leeuw met het cacaobeslag en vul alles met het gewone beslag in. U kunt het uzelf zo moeilijk maken als u zelf wilt. Laat u bijvoorbeeld inspireren door dit YouTube-filmpje. Maar u kunt ook gewoon de leeuw van de foto hierboven natekenen. 
      5. Even wachten, en dan de pannenkoek omdraaien. 
      6. Nog even op het vuur, en klaar is de leeuw. 

    U weet zeker dat de pannenkoek niet meteen in de mond verdwijnt, want eerst moet de leeuw bewonderd worden. Eventjes maar, want het is en blijft een pannenkoek: en die wordt verslonden! Roar!

    Hartige pannenkoekentaart voor dubbel feest

    Vraagt uw kind om pannenkoeken, maar wilt u liever niet weer een zoete hap geven? Maak dan een hartige pannenkoekentaart. Pannenkoeken en taart betekent immers dubbel feest.

      • Wat heeft u nodig?

        • Beslag voor pannenkoeken
        • Ingrediënten voor de fopsaus (zie kader)
        • Melk
        • Geraspte kaas
      • Aan de slag
        1. Maak 3 dikke pannenkoeken.
        2. Maak de fopsaus (zie kader). 
        3. Vet een taartvorm in, leg er een pannenkoek op, doe er een laag saus op, nog een pannenkoek, nog een laag saus en nog een pannenkoek. 
        4. Giet er wat melk over en strooi er dan geraspte kaas op. 
        5. Verhit het geheel 12 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).
        Tada, daar is de hartige pannenkoekentaart!

      Fopsaus

      Veel kinderen houden niet van groen op hun bord. Maar als het groen verstopt is in rood, maakt het niet uit. Gebruik tomaten en tomatenpuree als basis voor de saus. Vervolgens kunt u er allerlei groenten in verstoppen, die ze anders zogenaamd niet ‘lusten’. In de saus kunt u natuurlijk ook gebraden gehakt of gebakken kip verwerken.

      Mexicaanse bootjes: tortilla’s, maar dan net even anders

      Ze zien er lekker uit én ze zijn eenvoudig te maken. U kunt gewoon kant-en-klare tortillachips gebruiken. Maar het is gezonder om zelf tortillachips te maken.

        • Wat heeft u nodig?

          • Pak tortilla’s
          • Fopsaus (zie kader)
          • Geraspte kaas
        • Aan de slag

          1. Snij de tortilla’s in 16 stukjes.
          2. Bestrijk beide kanten van de stukjes met olijfolie en bak ze 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. 
          3. Als de ‘bootjes’ klaar zijn, kunt u de saus erover gieten. 
          4. Strooi er wat geraspte kaas over.
          5. Leg 4 minuten onder de grill (120 graden). 


          Vaar die bootjes maar naar binnen!

        Pitapizza’s

        Pizza’s zijn magisch, bijna ieder kind is er dol op. En pizza hoeft helemaal niet zo ongezond te zijn. Bovendien is het leuk om de pizza’s samen te maken. Heeft u geen zin (of tijd) om de bodem te maken? Koop dan pitabroodjes, bijvoorbeeld spelt of volkoren pitabroodjes. 

        • Pitapizza’s

          Wat heeft u nodig? 

          • Pitabroodjes 
          • Ingrediënten voor fopsaus (zie kader)
          • Geraspte kaas
          Tip: in plaats van pitabroodjes kunt u ook Libanees brood gebruiken. Dat hoeft u niet in tweeën te snijden.
        • Aan de slag

          1. Verwarm de oven voor op 180 graden en haal het ovenrooster uit de oven.
          2. Snijd de broodjes in 2 ronde schijven. Klaar is de bodem.  
          3. Plaats de opengesneden pitabroodjes op het ovenrooster. Sprenkel er wat olijfolie overheen, de fopsaus en een laagje geraspte kaas. 
          4. Bak de broodjes ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden). 

        Nu kan de kleine stoere man of vrouw aan vriendjes vertellen dat hij of zij maar liefst 3 pizza’s heeft gegeten. 

        Het ‘au-mannetje’

        Wil u dat uw zoontje of dochtertje ook groente eet bij de aardappeltjes en het vlees? Maak dan een gezichtje. Bijvoorbeeld een worteltje als neus, schijfjes komkommer als ogen en cherrytomaatjes als wangetjes. Maak van de aardappeltjes een grote mond en van het vlees het haar. Klaar is het eetbare mannetje. Dat eet toch een stuk lekkerder. Het feest kunt u nog vergroten door bij elke hap ‘au’ te roepen. Want het doet natuurlijk wel pijn als iemand in de neus van het mannetje bijt.

        Lalalalasagne

        Wil u dat uw kind goed eet? Vraag hem of haar dan om mee te helpen met koken. Vooral samen lasagne maken is erg leuk. En dan helemaal als u dat zingend doet.


        Aan de slag

        • Zing bijvoorbeeld bij de eerste lasagnebladeren over ‘lalalalasagne’
        • Doe er dan ‘to-to to-to to-to to-maaaaaa-ten-saus’ overheen
        • Nogmaals ‘lalalalasagne’
        • Weer het tomatendeuntje en een extra lange ‘lalalalasagne’. 
        • Vervolgens een ode aan de bechamelsaus ‘bechamel bechamel ik doe het lekker snel’ 
        • En tot slot een geraspte kaas-ballade ‘kaas kaas kaas ik ben een echte lasagnebaas

        Uw kind zal blijven zingen, ook als de lasagne in de oven staat. Eenmaal klaar zal hij of zij de lasagne met een grote glimlach opeten. 

        Terug naar Home