Voorkom schade door uw huisdier

Nederlanders houden van huisdieren. Logisch, want huisdieren zorgen voor gezelligheid en warmte in huis. Meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een of meer huisdieren. Maar niet iedereen realiseert zich van te voren dat huisdieren ook kostbare ongelukken kunnen maken. Wat kunt u doen om de schade te beperken?

Jaarlijks miljoenen euro’s schade

Huisdieren zorgen jaarlijks voor miljoenen euro’s schade. Vooral honden maken het regelmatig bont en veroorzaken brokken. Denk aan bijten of krabben aan meubels of een kop koffie omstoten over een laptop. Katten richten meer schade in huis aan. Vooral gordijnen, bankstellen en kleding zijn vaak de klos. Dan zijn er nog knaagdieren en vissen. Die veroorzaken relatief weinig schadeclaims. Knaagdieren willen nog wel eens een kabel doorknagen met vervelende gevolgen. Maar goudvissen kunt u met een gerust hart in huis halen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Als u moet opdraaien voor schade door uw huisdier, kan dat flink in de papieren lopen. De schade varieert van enkele honderden euro's tot een paar duizend euro per incident. Reden genoeg om de kans op brokken te verkleinen.  

  Dit kunt u doen

  Bij alle huisdieren is het belangrijk om stress te voorkomen en voor structuur in huis te zorgen. Door bijvoorbeeld een vaste slaap- en eetplek te geven. 

  • Sluit (keuken)kastjes af met speciale kindersloten. Om te voorkomen dat ze aan spullen zitten, maar ook om medicijnen en chemicaliën buiten bereik te houden. \
  • Sluit voedsel in luchtdichte verpakkingen af. Alleen al de geur kan ze heel nieuwsgierig maken en ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld krabben op de kastdeur. 
  • Zorg dat er geen losse kabels hangen of liggen waar uw huisdier over kan struikelen, aan kan knagen of mee kan spelen.
   • Plaats breekbare of gevaarlijke spullen buiten bereik van uw huisdier. 
   • Voor katten bestaan er meubelvriendelijke plakstrips om te voorkomen dat katten krabben op plekken waar je dit niet wilt. Zet ook een krabpaal in de buurt van de plek waar ze wel mogen krabben. 
   • Gebruik anti-bijtspray op spullen waar uw hond (of ander huisdier) ongewenst op kauwt. 
   • Zorg dat uw huisdier zich niet verveelt. Dit kan al snel voor kattekwaad zorgen zoals krabben en kauwen op meubels. 
  • Voorkom schade door uw kat

  Tip: bent u goed verzekerd?

  Mocht het toch misgaan, dan is het natuurlijk prettig als uw verzekering de schade vergoedt. Check daarom uw verzekering: bij een goede verzekering is uw huisdier standaard meeverzekerd via de inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering.

  Terug naar Home