Voor het eerst uit huis kan best spannend zijn. Maar ook leuk! Eindelijk de kans om alles in te richten naar eigen smaak, zelf het menu bepalen en eigen regels maken. Als mensen op zichzelf gaan wonen, betekent dat natuurlijk ook dat er ineens veel op hun afkomt. Met deze checklist maken we uit huis gaan een stuk makkelijker.

  • Huisraad: ruilen of tweedehands

    Verhuizen begint met een nieuw huis of nieuwe kamer vinden. Als de nieuwe plek is gevonden, komt de huisraad. Sommige dingen zijn onmisbaar, zoals meubels, koelkast, wasmachine, stofzuiger, bed en keukenspullen. Natuurlijk hoeft niet alles nieuw te zijn. Rondvragen bij familie en vrienden, levert vaak al veel op. Ook op websites als Marktplaats staan goedkope en soms zelfs gratis af te halen spullen.

  • Energiecontract

    In een eigen huis of appartement moet de bewoner zelf een energiecontract afsluiten. Er zijn verschillende energieaanbieders op de markt die je stroom en gas bieden. Het loont om vooraf online energieaanbieders te vergelijken om te zien welke aanbieder de beste aanbieding heeft die aansluit op uw wensen. Lees meer over onze aanbieding.

Internet en tv-aansluiting

De meeste mensen willen ook een internetaansluiting. Televisie en telefoon komen vaak op de tweede en derde plaats. Ook daarvoor loont het om goed online te vergelijken om de beste aanbieder te vinden. 

Tip: Als u dit 4 weken voor de verhuizing doet, is alles alles aangesloten bij intrek. 

Verzekeringen regelen

Ook belangrijk: een goede verzekering. Voor spullen in huis is een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water. Of als ze worden gestolen. 

Tip: sluit een inboedelverzekering af vóórdat u verhuist. Zo zijn uw spullen ook verzekerd tijdens de verhuizing. 

Verder is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die de verzekerde veroorzaakt bij andere personen of hun spullen. Studenten kunnen tot hun 27e, zo lang ze studeren, bij hun ouders meeverzekerd blijven voor aansprakelijkheid. 

Huurtoeslag aanvragen

In een zelfstandige huurwoning bestaat er voor de bewoner soms recht op huurtoeslag. Voor informatie over huurtoeslag kunt u kijken op de speciale website voor toeslagen van de overheid.

Budget maken

Voor het eerst zelfstandig wonen betekent vaak: meer kosten. De maandelijkse rekeningen voor vaste laten moeten betaald worden, net als de wekelijkse boodschappen. Een begroting maken kan uitkomst bieden. 

  • Schrijf alle vaste lasten op, denk daarbij aan kosten voor huur, verzekeringen en contracten. 
  • Bedenk daarnaast wat er maandelijks uitgaat aan eten, vervoer en huishoudelijke artikelen. 
  • Zo wordt automatisch helder hoeveel er aan het einde van de maand overblijft voor andere dingen. Of om te sparen. 
  • Op de website van het Nibud staat informatie over huishoudboekjes.

Nieuwe adres doorgeven

Iedereen moet een nieuw adres doorgeven aan de gemeente. Dit moet uiterlijk 5 dagen na de verhuizing gebeuren. De gemeente geeft het nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Daarnaast is het belangrijk om een adreswijziging door te geven aan bedrijven en instanties waarmee u te maken heeft. Denk daarbij aan banken, abonnementen en lidmaatschappen. Post.nl heeft hier een handige verhuisservice voor. Dat scheelt weer tijd! 

Tip: Duurt de verhuizing nog even? Spaar dan alvast voor de uitzet en koop alle spullen in etappes. Zo is het niet nodig om in een keer heel veel geld uit te geven.

Terug naar Home