Verwarming aan of een elektrische deken?

Iedere week bespreken we een dilemma. De vraag van deze week: hoe vermijdt u een koud bed? Is dat door de verwarming aan te zetten of met een elektrische deken? Een koud bed is niet erg aanlokkelijk om in te stappen. Vaak val je pas in slaap als je bent opgewarmd. Bent u ook zo’n koukleum die in de winter bibberend in bed ligt? Of klagen uw kinderen over koude voetjes? Wij zochten uit wat beter is voor u én het milieu: de verwarming aanzetten in de slaapkamer of een elektrische deken gebruiken.

De feiten op een rij:

 • Aardgas versus elektriciteit

  In de meeste huizen wordt de cv gestookt met aardgas. Voor een elektrische deken is, u raadt het al, elektriciteit nodig. Maar wat is nou beter voor het milieu? Aardgas is iets minder vervuilend dan elektriciteit, behalve als deze elektriciteit afkomstig is van bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie.

 • Lekker onder een elektrische deken


 • Heel de nacht versus een uurtje

  Een elektrische deken zet u voordat u naar bed gaat aan, zodat uw bed lekker opgewarmd is. Ook kunt u de deken instellen, zodat hij automatisch na een uurtje weer uitgaat. Precies genoeg om in slaap te komen. Of dit ook kan bij de verwarming, hangt van uw thermostaat af. Niet elke cv valt van te voren zo in te stellen, dat hij niet de hele nacht blijft loeien. In dat geval is een elektrische deken een betere keuze. Tenzij u de elektrische deken de hele nacht gebruikt. Wat overigens geen kwaad kan. Er zit vaak een temperatuurbeveiliger op, zodat uw deken niet in de fik vliegt. Wel zo veilig. 

 • Meest verbruikend versus zuinigst

  Een elektrische deken verbruikt ongeveer 60 watt. Gebruikt u deze op koude dagen maar voor een paar uur, dan kost een elektrische deken ongeveer € 15,- aan elektriciteitskosten per jaar. Dat valt dus reuze mee. Sterker nog, volgens The United States Department Of Energy is de elektrische deken het meeste energiezuinige apparaat in huis. 

  Het verwarmen van uw slaapkamer kost bijna 30 keer meer energie dan het gebruik van een elektrische deken. Dat betekent zo’n € 450,- per jaar.


 • De temperatuur kan wat lager
 • Conclusie: de verwarming mag uit

  Het slapen onder een elektrische deken is veel duurzamer en energiezuiniger dan het slapen in een extra verwarmde slaapkamer. Daardoor is een elektrische deken veel goedkoper. Bovendien is slapen in een koele slaapkamer gezonder. Een te warme slaapkamer kan het lichaam zelfs ontregelen, wat weer slecht is voor uw gezondheid. 

  Gebruikt u liever geen elektrische deken? Bekijk dan onze tips om warm te slapen in de winter. Zonder verwarming! 

Terug naar Home