Verschillen tussen mannen en vrouwen in het huishouden

Vroeger was de taakverdeling erg eenvoudig: vader ging uit werken en moeder deed de was. Die tijd ligt al ver achter ons. Tegenwoordig verdelen we de taken in het huishouden. Maar hoe komt u tot een goede verdeling? En hoe voorkomt u ergernissen over elkaars bijdrage aan het huishouden?

  • De verschillen in het huishouden

    Uit onderzoeken komt naar voren dat het huishouden nog steeds niet eerlijk is verdeeld. Vrouwen doen meer in huis, maar er zit wel beweging in de taakverdeling. Mannen van nu doen meer dan mannen van toen. En mannen van straks zijn bereid om méér bij de dragen dan mannen van nu. Dat blijkt o.a. uit een onderzoek van het CBS (2016) onder 4.000 jongeren tussen 12 tot 25 jaar. Die willen straks het liefst alle huishoudelijke taken eerlijk verdelen wanneer ze gaan samenwonen. 

  • De verschillen in het huishouden

Top 5 ergenissen in het huishouden

In de meeste huishoudens verdelen de huisgenoten de taken onder elkaar. Welk deel de man daarvan op zich neemt, hangt vaak samen met het aantal uren dat de partners buitenshuis werken. Ook als ze de taken naar tevredenheid hebben verdeeld, blijven er nog ergernissen bestaan. 

Dit is een top 5 in Nederland:

  • sokken naast de wasmand
  • de manier van de afwasmachine inruimen
  • kruimels en gebruikt servies op het aanrecht niet opruimen
  • de wc-rol niet vervangen
  • het tijdstip waarop klussen gedaan moeten worden (nu of strakjes).

Tips voor een betere rolverdeling

De oplossing voor ergernissen? Onderhandelen! Dat onderhandelen kan het beste op basis van de feiten. En bijvoorbeeld door uw huishouden te zien als uw onderneming. Dus inclusief inkoop, voorraadbeheer, infrastructuur en financieel beheer. 

Maak een inschatting
Aangezien de meeste mannen nog steeds de klusjes buitenhuis doen en de vrouwen meer in het huishouden, is het handig om daar te beginnen.Bekijk eens hoeveel tijd u besteedt aan werk buitenshuis. En maak ook een inschatting van de hoeveelheid werk die het huishouden vergt. Vergeet niet de verzorging van de kinderen, de huisdieren en het halen en brengen van de kinderen. 

Is de lijst compleet?
Kies dan om de beurt een taak die u graag wilt doen. Want daar bent u waarschijnlijk goed in en het geeft u meer plezier. 

Gooi een muntje
Voor de taken die niemand wil, gooit u een muntje.

Maak duidelijke afspraken
U kunt met elkaar afspreken wat u wilt. En hoe u wilt. Geen enkele taak is in steen gebeiteld. U kunt taken roteren, bijvoorbeeld elk half jaar, maar ook uitbesteden (aan een oppas of schoonmaker bijvoorbeeld). Of zet de taken in een huishoudschema

Handig boek

Het Draaiboek voor drukke gezinnen. Daarin geeft schrijver Nogueras praktische tips, heldere to-do-lijsten en nuttige schema's om een betere organisatie van het gezin te bereiken. Zo blijft er tijd over om samen leuke dingen te doen!

Terug naar Home