Verboden voor schoenen

‘Schoenen uit!!’, was een gefrustreerde kreet die ik vroeger vaak naar mijn hoofd kreeg geslingerd. De regel bij ons thuis was dat je je schoenen in de hal uitdeed. Jammer genoeg negeerden ik en mijn broers deze wens vaak. Waarop mijn lieve moedertje weer stond te stofzuigen of dweilen. 

Ik deed dit niet om haar te plagen. 

Zo rebels was ik niet. Ik snapte de ophef gewoon niet. Wat maakte het uit? Ik vond het ook niet praktisch. Elke ochtend was ik wel weer iets vergeten, waardoor ik toch nog even snel de trap op rende om het vergeten item uit mijn kamer te halen. Ja. Daar deed ik niet mijn schoenen voor uit. Daar had ik toch geen tijd voor!

Nu piep ik wel anders…

Ik ben ouder en woon in mijn eigen huis. Ik ben zuinig op mijn mooie houten vloer en heb helemaal geen zin (en tijd) om elke dag te zuigen of dweilen. Ik realiseer mij hoeveel dingen kosten: een nieuwe vloer, een kleed en wat dacht je van alle schoonmaakspullen. Ik voel mij schuldig voor al het extra werk dat ik mijn moeder heb gegeven. 

Sorry mam, je had gelijk!

Dus nu geldt ook bij mij de regel dat alle schoenen in de hal blijven (en dit zijn er nogal wat). Mijn huis is echt mijn thuis. Het is belangrijk voor mij om dit zo te houden. Ook kan ik slecht functioneren als er overal vieze plakkerige vlekken op de vloer zitten. Als mijn huis schoon is, dan is het ook rustiger in mijn hoofd. Toch ren ik nog steeds stiekem weleens met schoenen aan de huiskamer in. Want ja, ook nu vergeet ik regelmatig mijn sleutels. 

Ook als ik bezoek heb maak ik een uitzondering. 

Want vragen of ze hun schoenen uit willen doen, dat vind ik toch ongemakkelijk. Maar nu ik weet wat voor viezigheid schoenen met zich meebrengen, moet ik hier toch maar eens wat van zeggen. Hoe? Dit zijn de leukste ideeën die ik op internet kon vinden. 

Hoe doen jullie dit?

Schoenen uit? Zo vraagt u het subtiel

1. Een bord ophangen

Hopelijk zien gasten dit en hoef ik zelf niet eens te vragen of ze hun schoenen uit willen doen. Handig! Een bord vind ik zelf te direct. Een subtielere hint geven kan door de boodschap op een deurmat te zetten. 

2. Zet een opvallende schoenenkast neer

In een opvallende kleur of vorm, zodat niemand eromheen kan. Helaas is mijn hal hier te klein voor.

 • 3. Zelf de schoenen uittrekken

  Ha! Dit heb ik al getest en werkt! Als ik mijn schoenen uittrek, dan volgen gasten vaak vanzelf. 

  4. Zorg voor lekkere warme pantoffels

  Wie weigert die nou aan te doen? Ik niet!

  5. Of, vraag het gewoon netjes

  Link het verzoek aan het ontvangst. Zeg bijvoorbeeld ‘Kom binnen, je kan je schoenen daar neerzetten’. 

 • Zorg voor lekkere pantoffels

Alouschka van Dijk
Hoofdredacteur ‘Helemaal thuis’. 

Terug naar Home