Tips om uw thuiskantoor in te richten

De thuiswerktrend zet door. Er zijn steeds meer zzp-ers en veel werkgevers vinden het prima dat hun mensen thuiswerken. Het is dan fijn om een thuiskantoor te hebben. Ook als u niet veel ruimte over heeft, is dat mogelijk. Een goed thuiswerkplan is het halve werk.

 • De basis van een thuiskantoor

  Begin met uzelf een aantal vragen te stellen. Wat gaat u doen in uw thuiskantoor? Komen er klanten op bezoek, krijgt u bezoek van collega’s? Moet u spullen opslaan, en wat heeft u nodig aan kantoorbehoeften? Wanneer doet u het meeste werk, en voert u conference calls en videogesprekken? De antwoorden op deze vragen vormen het skelet van uw thuiswerkplan.

 • 3. De basis van een thuiskantoor


 • Houd werk en privé uit elkaar

  De belangrijkste vraag: waar komt mijn kantoor? Het hoeft geen groot of duur kantoor te zijn, maar wel een ruimte of hoek die is afgeschermd van de rest van het huis. Zo zorgt u dat werk en privé niet steeds door elkaar lopen. Dat bevordert een gezonde balans tussen werk en privé.

 • Ongestoord werken

  Ook is het belangrijk dat u ongestoord kunt werken. Maak daarom duidelijke afspraken met uzelf en uw omgeving over uw werktijden. Dan bent u productiever en efficiënter. Ook kunt u een deurhanger gebruiken met ‘aan het werk’. 

Uw eigen werkplek

Het is belangrijk dat uw werkplek voelt als uw eigen plek. Een vrolijke foto in een lijstje kan daarbij helpen. Net als de kleur van uw thuiskantoor. Zo werkt groen fris en ontspannend en stimuleert paars de verbeelding. Grijstinten, wit en beige zijn neutraal; ze leiden niet af en laten zich goed combineren met vitale kleuraccenten. 

Vermijd beginnersfouten

De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een thuiskantoor? 

 1. Onvoldoende opbergmogelijkheden
 2. Inefficiënte apparatuur
 3. Overal kabels en een werkplek die er te casual uitziet
 4. Denken dat je de tv wel kan negeren. (Beter is het om helemaal geen tv in de buurt te hebben)

Het allerbelangrijkste is dat uw kantoor een plek is die past bij u en uw manier van werken. Het gaat erom dat u er prettig werkt, want dat komt uw humeur én uw productiviteit ten goede. 

Investeringstips voor uw thuiskantoor

 • Zorg voor goede en energiezuinige verlichting.
 • Koop een ergonomische bureaustoel. En laat een professional langskomen om uw stoel en bureau op de juiste hoogte in te stellen (en RSI te voorkomen). 
 • Investeer in snel internet.
 • Schaf slimme opbergmeubels aan.
 • Breng uw kantoor tot leven met planten. Ze zorgen voor een fijne sfeer. 

Terug naar Home