Tips om de babykamer in te richten

Bent u in verwachting van uw baby en op zoek naar tips om de babykamer in te richten? Met deze ideeën kunt u zelf een duurzaam babypaleisje creëren.  

1. Kleuren kiezen

Het is verleidelijk om de babykamer zachtroze of babyblauw te verven. Maar de kans bestaat dat uw kind die kleur misschien al snel te kinderachtig vindt als hij of zij ouder wordt. Begin daarom met een rustige basis van egale kleuren. 

2. Aankleden met accessoires

Creëer vervolgens sfeer met (kleur)accenten, zoals muurstickers, posters, fotolijsten, knuffels, lampjes en kussentjes. Die kunt u later makkelijk vervangen. 

Ook leuk: een paar planken aan de muur met kinderboeken of lijstjes erop. En naast een kledingkast, kunt u ook kiezen voor een kledingrek waarop u de mooiste kleertjes uitstalt. Een tipitent is een stoer item en biedt ook meteen extra opbergruimte. Verder zorgt een slinger voor een speels effect.

 • 3. Praktische indeling

  Bent u links en staan al uw verzorgingspullen rechts van de commode? Dan heeft u een onhandige routering gekozen. Denk goed na over de plaatsing van uw meubels en producten. Een getekende plattegrond kan helpen. En speel de situatie waarin uw baby er is, even na. Dus: hoe komt u straks de kamer binnen, hoeveel stappen liggen de verschoonspullen en kleertje van de commode?

 • Praktische indeling

4. Basic gordijnen

Houd raambekleding neutraal en niet te kinderachtig, dan kan het veel langer mee. Zorg ook dat het niet tocht in de babykamer, door bijvoorbeeld tochtstrips aan te brengen en te kiezen voor dubbel glas. 

 • De juiste verlichting
 • 5. De juiste verlichting

  Kies voor een heldere hoofdverlichting die de hele kamer kan verlichten. Daarnaast is het fijn om bij het verschonen en voorlezen in de avond extra lichtpunten te hebben bij de commode en de (schommel) stoel. Denk aan wandlampjes of kleine schemerlampjes. 

  Tip: neem de babykamer mee in je lichtplan

6. Kies 1 stijl

Er zijn natuurlijk allerlei babyspulletjes te koop in diverse smaken. Maar zorg dat u een bepaalde stijl of sfeer kiest en daar bij blijft. Dat zorgt voor rust. Ook voldoende opbergruimte helpt om rust te creëren. 

Op Instagram en Pinterest kunt u veel inspiratie opdoen. Een moodboard maken helpt ook vaak om een bepaalde sfeer te creëren. 

7. Veiligheid

Houd bij de indeling en inrichting ook rekening met de veiligheid:

 • Zet een wieg of bedje niet in de buurt van losse gordijnkoorden en snoeren van elektrische apparaten. 
 • Let erop dat u het bedje nooit naast de verwarming of verwarmingsbuizen plaatst. 
 • Een goede temperatuur voor de kinderkamer is tussen de 16°C en 18°C. Ventileren is erg belangrijk. 
 • Leg niet teveel knuffels in het bedje en zeker geen grote, zachte knuffels. 
 • Beveilig de ramen. 
 • Plaats beschermplaatjes op stopcontacten en zet er geen bed vlakbij.
Op www.veiligheid.nl vindt u meer tips voor een veilige kinderkamer. Meer over veiligheid voor kinderen lees je in dit artikel.

Terug naar Home