Thuis koffiezetten? Ontdek welk apparaat bij u past!

Wordt u ook zo blij van een goede kop koffie? Dan mag een koffiezetapparaat niet ontbreken in uw keuken. Maar moet u nou voor een espressomachine, een volautomaat of een filterapparaat gaan? En dan zijn er natuurlijk ook nog machines met cups en pads. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij. 

 • Espressomachine: voor barista’s in de dop

  Wilt u experimenteren met verschillende koffiebonen en instellingen? Neemt u graag de tijd om een kop koffie te zetten? Dan is een espressomachine – ook wel pistonmachine genoemd – echt iets voor u. Deze machines worden vaak in de horeca gebruikt en produceren (met de juiste handelingen) een heerlijke kop koffie. 

 • Espressomachine: voor barista’s in de dop

Melk opschuimen doet u met behulp van een stoompijpje en melkkannetje. Nadeel van een espressomachine is dat u moet weten wat u doet en alles handwerk is. Op een verjaardag even snel een paar koppen koffie zetten is er niet bij. Daarbij moet u de machine na elk gebruik reinigen. Toch is een espressomachine een aanrader voor elke koffieliefhebber; met geen ander apparaat heeft u zo veel invloed op de smaak!

 • Volautomaat: voor drukke baasjes
 • Volautomaat: voor drukke baasjes

  Een lekkere kop koffie met één druk op de knop. Klinkt dat u als muziek in de oren? Dan is een volautomaat wellicht iets voor u. Vaak is er een bonenmaler in de machine geïntegreerd waardoor u verzekerd bent van verse koffie. Een kop koffie laten mislukken kan bijna niet; het apparaat regelt zelf de temperatuur, druk en hoeveelheid koffie. Appeltje-eitje dus! 

Ook het opschuimen van de melk gebeurt meestal automatisch. Een volautomaat is ideaal als u ’s ochtends geen tijd heeft om met een piston in de weer te gaan, maar wel verse koffie wilt. Doordat ook het reinigingsprogramma automatisch verloopt, heeft u er bijna geen omkijken naar. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel. Een volautomaat is relatief storingsgevoelig en u moet het apparaat ook 1x in het jaar laten onderhouden. En daar zit soms nog weleens een flink prijskaartje aan. 

 • Cup- en padmachines: voor smaakjesliefhebbers

  Bent u de ene dag in de stemming voor een koffie met vanille-aroma’s en heeft u de andere dag zin in een krachtige bak met tonen van peperkoek? Met een cup- of padmachine kunt u volop experimenteren met smaakjes. Bovendien kunt u op een snelle en eenvoudige manier koffiezetten: u plaatst de cup of pad in het apparaat, drukt op de knop en klaar is kees. 

 • Cup- en padmachines: voor smaakjesliefhebbers

Vaak is er een ingebouwde melkopschuimer, waardoor u in een handomdraai een latte (macchiato) of cappuccino heeft. Cup- en padmachines zijn vrij voordelig en hebben weinig onderhoud nodig. Ook is de kans op storingen klein. Houd er wel rekening mee dat de kosten per kop koffie relatief hoog zijn; u kunt een pad of cup maar eenmaal gebruiken. 

Filterapparaat: voor nostalgische koffiedrinkers

Dat u tegenwoordig overal vernuftige koffiezetapparaten ziet staan, betekent niet dat er iets mis is met een old school filterapparaat! Voordeel is dat u gemakkelijk meerdere koppen tegelijk kunt zetten en het apparaat eenvoudig te bedienen is. Ideaal wanneer u mensen over de vloer heeft. Ook is er maar weinig onderhoud nodig. En waar u voor een espressomachine of volautomaat vaak honderden euro’s kwijt bent, heeft u voor een paar tientjes een filterapparaat in huis. U moet wel de tijd hebben; het duurt een minuut of 20 voordat de koffie klaar is. Daarnaast kunt u er alleen ‘gewone’ koffie mee zetten en zult u voor een cappuccino of latte (macchiato) een losse melkopschuimer moeten gebruiken. 

Authentiek

Indien u graag op een authentieke manier koffiezet, kunt u ook kiezen voor een cafetière of percolator.

Terug naar Home