Steeds meer kersttradities in Nederland

Een paar jaar geleden leek het of Sinterklaas het had afgelegd tegen de Kerstman. Maar de afgelopen twee jaar begon de goede sint vrolijk aan een comeback. Zet deze trendbreuk door, of gaan we toch massaal over op het Angelsaksische wintersprookje?

Als een maatschappelijke trend eenmaal inzet, zet hij meestal ook dóór. Daar leek het ook op met onze decembermaand. Steeds meer Nederlanders vervingen Sinterklaas door de Kerstman. Met de goedgelovige kleintjes vierden ze nog wel het feest met Sint en pieten. De volwassenen verruilden de bisschop uit Spanje echter liever voor de ijsman uit de Noordpool. Dat is ook wel begrijpelijk, want met Kerstmis hebben we een paar dagen de tijd om met elkaar te genieten. 

Tijdelijke comeback?

Vreemd genoeg ging sinterpiet enkele jaren geleden frontaal in de tegenaanval. Of dat iets te maken had met het diskrediet van zwarte Piet, weten we niet. Wel wordt het Sinterklaasfeest ineens weer gewaardeerd als een oer-Hollandse traditie. Kostbaar cultureel erfgoed dat we maar beter in ere kunnen houden. Toch zet de trend van Sint naar Santa onverbiddelijk door. Dat is o.a. te zien aan hoeveel aandacht we vandaag de dag besteden aan alles wat te maken heeft met kerst. Inclusief de kerstman met zijn rendieren en zijn elven. En zijn zakken vol cadeaus. Dus: misschien biedt onze decembermaand wel ruimte aan twéé grote vieringen? 

  • Nederlanders geven de minste cadeautjes

    De aanloop naar Kerst wordt in de VS elk jaar uitbundiger gevierd. Overal zie je gigantische afgeladen kerstbomen en kerstmannen in de winkels. Bijna iedereen verlicht z'n huis. Hoe gekker en grootser, des te mooier. Méér is beter. Ook qua cadeaus. Amerikanen geven (net als Duitsers en Engelsen) véél meer uit aan cadeaus dan wij. 

  • Kerstcadeaus

Onze Kerstman behoort tot de gierigste ter wereld, Santa tot de gulste. Een Nederlander geeft gemiddeld € 35 weg met Kerst, een Engelsman ruim €400. Maar ja, wij geven weer een paar miljard uit aan sinterklaascadeautjes. Zo'n 70% van alle cadeautjes rond de feestdagen schenken we nog steeds met Sinterklaas. De Kerstman moet het doen met de overige 30%.

Wel meer kersttradities

Uiteindelijk geven Nederlanders rond de Kerst net zo veel uit als met Sinterklaas, alleen niet aan cadeaus, maar aan lekker eten en drinken. Intussen rukt Santa langzaam op. Sinds 2007 krijgt de Kerstman een officiële intocht in Nederland. Op 7 december arriveerde hij dit jaar in Maastricht. Daarnaast zien we op steeds meer plaatsen kerstmarkten verrijzen. Daar kun je soms zelfs typisch Amerikaanse kerstdrankjes krijgen, zoals eggnog, een soort eierpunch. Warme chocolade en glühwein zijn bij ons echter meer in trek. 

Zo importeren wij steevast het beste uit allerlei culturen. Daarmee wordt het met Kerst steeds gezelliger in Nederland. 

Terug naar Home