Schoenen uit of aan?

Hoe loopt u het liefst in uw huis? Op sokken, blote voeten of pantoffels? Of houdt u liever uw schoenen aan? U doet dit waarschijnlijk zonder erover na te denken. Toch is het goed om hier eens bij stil te staan. Dit zijn de redenen om absoluut te stoppen met schoenen in huis dragen.  

Schoenen uit, graag!

In sommige landen is een schoenen-uit policy helemaal niet nodig. Schoenen uitdoen is namelijk de culturele norm en niemand zou het in zijn hoofd halen om zijn schoenen aan te laten. Of dat nu thuis is, bij vrienden of vreemden. Het is een vorm van respect Deze traditie is heel gewoon in Japan, Thailand, Tsjechië, Zweden en nog veel meer landen. In Nederland hebben wij geen traditie als het gaat om schoenen in huis dragen. 

7 redenen om uw schoenen uit te doen


 • 1. Het is schoner

  Laten we er niet omheen draaien: schoenen pikken vieze bacteriën op die zich razendsnel door het huis verspreiden als u de schoenen aanhoudt. Een studie van de Arizona universiteit onthulde een aantal schrikbarende feitjes. De onderzoekers vonden maar liefst 421.000 bacteriën op 1 schoen. Inclusief E-coli, meningitis en bacteriën die diarree kunnen veroorzaken. Yuck! 

 • Schoenen voor de deur
 • 2. U neemt geen vuil mee

  Schoenen nemen, behalve bacteriën, ook een hoop vuil en stof mee naar binnen. Dit betekent meer schoonmaken. En wie wil dat nou?

 • 3. U voorkomt onnodige slijtage

  Van uw meubels en de schoenen zelf. Schoenen zijn harder dan bijvoorbeeld sokken, waardoor slijtage van de vloer of een vloerkleed veel sneller gaat. En al dat extra schoonmaken is ook niet bevorderlijk voor de meubels. 

4. Uw voeten krijgen rust

Door uw schoenen uit te doen, rust u beter uit van een lange werkdag. Als u de hele dag uw schoenen aan heeft, kunnen uw voeten niet genoeg ademen, voelen en bewegen. Ze zijn vrijer zonder schoenen. En helemaal als u ook geen sokken aan heeft. U staat dan echt met beide voeten op de grond. En dat voelt u. 

 • 5. U houdt de buren te vriend

  Waarom zou u de benedenburen kwellen met het getik van uw schoenen? Geen schoenen in huis dragen, zorgt voor blije buren. 

  Lees meer over het voorkomen van onenigheid met uw buren.

 • 6. Het is beter voor uw voeten

  Kinderen die gewend zijn om thuis op blote voeten rond te lopen, hebben later minder kans op platvoeten. Ze hebben sterkere en flexibele voeten. Een verwarmde vloer is in deze koude wintermaanden een aanrader. 

 • Op blote voeten door de kamer
 • 7. Het zorgt voor verbondenheid

  Zonder schoenen voelt u zich automatisch meer op uw gemak. Het lijkt al snel gezelliger. Ook met anderen. Met zijn allen op sokken of blootvoets rondlopen vergroot de saamhorigheid. Het gevoel van dat u samen bent. 

Maar wel kouder

Maar ja, warmer worden uw voeten natuurlijk niet als u uw schoenen uit doet. Gelukkig hebben veel huizen vloerwarming. En anders kunt u nog kiezen voor bodemisolatie. Of gewoon voor vloerkleden of tapijten. Al is het maar in het looppad naar het toilet of naar de fijne televisiebank.

Terug naar Home