Samenwonen en samen inrichten

Het is officieel: jullie gaan samenwonen. Spannend en heel leuk! Hebben jullie dezelfde smaak? Of lopen de meningen nogal uiteen? Het is niet altijd een makkelijke taak om van twee interieurs één geheel te maken. Jullie moeten keuzes maken. En daar gaan wij bij helpen.

1. Inspiratie opdoen

Misschien hebben jullie al ideeën hoe jullie de inrichting van jullie woning gaan aanpakken. Soms denk je dezelfde smaak te hebben, en komt u er pas bij het winkelen achter dat dit helemaal niet het geval is. Voordat jullie gaan shoppen is het dan ook belangrijk om inspiratie op te doen. 

Hoe u dat doet?
Bezoek samen woonwinkels om te kijken wat jullie wel en écht niet mooi vinden. Koop nog niets, maar maak foto’s van de meubels die jullie graag willen. Dit om te voorkomen dat jullie inrichting straks een verzameling wordt van meubels die niet bij elkaar passen. 

2. De woonstijl bepalen

Hoewel jullie de liefde voor elkaar delen, hoeft dit niet te betekenen dat jullie dezelfde stijl hebben. Het komt zelden voor dat partners precies dezelfde smaak hebben qua inrichting. Aangezien dit jullie eerste huis samen is, is het belangrijk dat jullie je er alle twee goed in voelen. 

Maak een moodboard
Begin met het maken van een moodboard. Dat kan door lekker ouderwets voorbeelden uit woonbladen te scheuren. Of via Pinterest. Maak alle twee een board aan en vergelijk ze dan. Wat zijn de overeenkomsten? Maak van de overeenkomsten samen een board, dit wordt jullie eigen moodboard waarmee jullie een woonstijl kunnen bepalen. Selecteer op woonstijl, kleur, texturen en materialen. 

Bepaal een kleurenpallet
Bepaal samen een kleurenpallet waar jullie je allebei goed bij voelen. Streep kleuren weg die een van jullie écht niet mooi vindt. Wat overblijft zijn de kleuren die jullie beide prima vinden. Mix beiden stijlen tot een nieuw geheel. Ligt jullie smaak echt teveel uiteen. Houdt hij van felle kleuren en u van pastel? Kies dan bijvoorbeeld voor een pastel basis, en details in felle kleuren.  

3. Beslis wat wel en niet mee mag

Jullie hebben beiden al een interieur, waarvan niet alles mee kan. Jullie willen tenslotte niet twee van alles in het nieuwe huis. Maar wat mag er dan wel mee? Wil hij perse die afgrijselijke bank meenemen? Of vindt hij jouw favoriete schilderij spuuglelijk? Om discussies te voorkomen werkt het stickeridee van het televisieprogramma ‘Samenwonen’ erg goed. Plak eerst op uw eigen meubels groene stickers voor de meubels die absoluut mee moeten. Spreek van tevoren een limiet af, anders schieten jullie er nog weinig mee op. Vraag dan uw partner om rode stickers te plakken op meubels die hij/zij echt niet mee wil hebben. Dan is het even slikken, maar dan moet u er toch echt aan geloven. De meubels met een rode stickers gaan niet mee. Het goede nieuws: u heeft plek voor nieuwe meubels!

Tip: neem niet te veel mee. Hoe minder spullen in je huis, hoe meer rust.

4. Samen shoppen

Nu begint het leuke werk! Jullie weten welke meubels er meegaan en wat jullie dus niet meer hoeven te kopen. Ook hebben jullie een goed idee van de woonstijl die jullie willen creëren. Passen de meubels erbij die u tijdens uw inspiratietrip heeft gespot? Of gaat u liever met een frisse blik shoppen? Nu jullie goed weten waar jullie naar op zoek zijn, gaat het winkelen vast een stuk makkelijker. 

  • 5. Samen inrichten

    Ziet u de eettafel liever bij het raam, maar heeft hij daar zijn luie stoel al bedacht? Ai. Het daadwerkelijk inrichten van jullie woning kan discussies zorgen. Gelukkig valt dit heel eenvoudig te voorkomen. Maak vooraf een plattegrond en deel het huis samen in. Natuurlijk weten jullie pas echt hoe die mooie nieuwe bank staat als hij er ook echt is. Probeer dus verschillende opties uit. Leg voor de zware meubels eerst kranten neer om te kijken of het wel echt past. Dit voorkomt onnodig gesjouw. Maakt u dit liever van tevoren visueel? Probeer dan een van onderstaande apps uit. 

  • Samen inrichten

Gratis interieur apps

  • Home design 3d
  • Flexa
  • Magicplan

Terug naar Home