Opruimtips van Marie Kondo

Het is voorjaar. Tijd voor de grote schoonmaak in uw huis. Begin de grote opruiming met de Japanse Marie Kondo. In haar boeken geeft ze tal van opruimtips. Dit zijn de leukste!

  • Marie Kondo en haar boeken

    Er zijn weinig dingen die zo effectief en direct helpen om een goed humeur te krijgen. Nu bestaan er honderden methodes om de boel aan kant te krijgen. Keuze genoeg dus. Veel van die methodes werken met ingewikkelde opbergsystemen. Zo niet de Japanse Marie Kondo. Zij bedacht een even simpele als originele methode. Die beschrijft ze in een paar leuke boekjes.

  • Marie Kondo en haar boeken
  • 1. Bepaal de juiste volgorde

    Begin bij het makkelijkste: verzamel alle kleding is huis en stapel die op een grote hoop. Bepaal wat weg mag en wat blijft. Doe daarna hetzelfde met boeken, paperassen, dingen met emotionele waarde (zoals foto's) en diverse spullen. Wat weg mag, kunt u weggeven, verkopen of weggooien. Wat blijft, geeft u een passende plek in huis.

  • 2. Stel uzelf een vraag

    Elke object - kledingstuk, boek, papier, foto - neemt u in de hand en u stelt de vraag: "Word ik hier blij van?" Zo ja, dan houdt u het. Zo nee, dan laat u het los. Daar kan het anderen blij maken. Of opnieuw worden verwerkt in iets waar mensen blij van worden.

3. Geef alles een plek

Als u weet wat blijft, kijk dan goed waar u uw spullen opbergt. Doe bij elkaar wat bij elkaar hoort. Het wordt vanzelf duidelijk wat een passende plaats in voor uw boeken, kleren, schoenen, paperclips, etcetera. 

4. Neem alle tijd

Een Kondo operatie kan gerust een paar maanden in beslag nemen. Dat is niet erg, want Kondo-en is leuk om te doen. En het hoeft maar één keer. Want Kondo beklijft; beschikken over ruimte in overvloed is verslavender dan zooi verzamelen. Dus blijft uw huis voortaan verschoond van overbodige rommel. En anders hoeft u alleen maar een mini-Kondo uit te voeren. Opgeruimd staat netjes.

Zo dat scheelt weer kastruimte!

Terug naar Home