Opruimen met de Franse slag? Niet met deze tips!

Wanneer we weten dat er bezoek komt, slaan we vaak aan het opruimen. De post wordt weggemoffeld in een la en de stapel wasgoed verdwijnt ongestreken in de kast. Op het oog ziet het er netjes uit, maar echt effectief is het natuurlijk niet. Heeft u een paar dagen vrij en goede moed? Neem uw huis dan eens goed onderhanden. Wij geven u 5 praktische tips.

 • Wees niet te ambitieus

  Enthousiast trekt u alle kasten leeg om eens flink huis te houden. Na een uur heeft u echter geen zin meer. Daar zit u dan: omringd met allemaal spullen, bladerend door een oud fotoboek. Een herkenbaar scenario? Door stap voor stap op te ruimen, blijft het leuk en voorkomt u dat uw huis verandert in een slagveld.

 • Creëer ruimte

  Hoe leger uw huis, hoe opgeruimder het eruit ziet. Natuurlijk kunt u wat prullaria weghalen van de vensterbanken, maar wanneer u een aantal meubelstukken wegdoet heeft dat veel meer effect. Die gebreide poef is misschien wel mooi, maar maakt u er ooit gebruik van? En heeft u echt 8 stoelen aan de eettafel nodig? Ga alle meubelstukken af en maak een strenge selectie.

Wees kritisch

Puilen uw kasten uit met spullen die ooit nog weleens van pas kunnen komen? Hoe moeilijk het ook is: wees kritisch. Kleine kans dat u die broek die u in 2011 voor het laatst aan had opeens weer uit de kast haalt. Datzelfde geldt voor kapotte spullen. Natuurlijk kunt u uw citruspers laten maken, maar gaat u dat ook daadwerkelijk doen? Vraag een vriend of familielid om hulp als het u niet lukt om objectief uw spullen te beoordelen. 

 • Geef uw ogen de kost

  Tijdens een toiletbezoek is het leuk om ergens naar te kijken. Nu is een stapel Donald Ducks niet zo stijlvol, maar een paar mooie fotolijsten aan de muur wel. Vul de lijsten met foto’s, leuke spreuken of kunst.

 • Leven in de brouwerij

  Het toilet leent zich uitstekend voor groen. Zet een paar cactussen in mooie potjes neer of ga voor een hangplantje. Tip: de Calathea doet het goed in donkere ruimtes.

Geef uw spullen een tweede leven

Natuurlijk hoeft u de spullen die u wegdoet, niet bij het grofvuil te zetten. Ga langs de kringloopwinkel of plaats een advertentie op Marktplaats. Het ‘afval’ van de een is de schat van de ander!

Terug naar Home