Onderhoudskalender voor uw woning

Bij het onderhouden, opruimen en schoonmaken van een huis komt heel wat kijken. Het ene moment moeten de kozijnen een lik verf krijgen en het andere moment is het tijd om de keukenkastjes uit te mesten. Met deze lijst weet u precies wanneer u welk klusje het best kunt klaren!

Voorjaar

Dekbed, dekens en kussens uitkloppen/wassen
Was uw dekbed, dekens en kussens of klop ze uit. Laat alles een dagje buiten hangen en uw beddengoed is weer lentefris.

 

Matras opfrissen
Fris uw matras op door er waspoeder of soda op te strooien. Laat een paar uur intrekken en zuig op met een stofzuiger. Vergeet niet om uw matras regelmatig om te keren. Zo blijft uw matras langer goed.

 

Gordijnen wassen
Geef uw gordijnen een wasbeurt en hang ze buiten op. Door het lentezonnetje en de wind zijn ze in mum van tijd droog!

 

Keukenkastjes uitmesten
Haal alles uit uw keukenkastjes en ga met een sopje in de weer. Gooi vervolgens alle potjes, pakjes en zakjes die over datum zijn weg en zet de producten die u nog wel gebruikt op een logische plek terug. 

 

Zonnescherm controleren
Werkt uw zonnescherm nog naar behoren? Controleer het mechanisme en smeer de bewegende delen. Zo is uw huis klaar voor zonneschijn.

Zomer

Klokthermostaat opnieuw instellen
Wanneer de temperaturen oplopen, is het tijd om uw thermostaat opnieuw in te stellen. Wij raden aan om voor een vaste lage stand te kiezen. Zo slaat de verwarming niet gelijk aan als het eens wat kouder is.

 

Vuilnisbakken uitspuiten
Bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en zorgen voor maden, vliegen en nare luchtjes. Spuit daarom regelmatig uw vuilnisbakken uit en laat ze buiten drogen. 

 

Droger schoonmaken
Door buiten de was te drogen, ruikt uw wasgoed heerlijk. Bijkomend voordeel: u kunt uw droger eens goed onder handen nemen. Zuig het pluizenfilter uit, spoel de condensor schoon, reinig de condensbak (condensdroger) of afvoerslang (afvoerdroger) en neem de binnenkant van de trommel af.

  • Kozijnen aanpakken
    Door wind, regen en zon hebben uw kozijnen het zwaar te verduren. Maak uw kozijnen schoon en schuur en schilder waar nodig. Geen zin in onderhoud? Kies dan voor kunststof kozijnen.

     

    Scharnieren bijstellen en smeren
    Piepen uw deuren? Door de scharnieren bij te stellen en te smeren lost u dit probleem op. Tip: gebruik geen plantaardige olie. Dit wordt naar verloop van tijd plakkerig. 


  • Zomer


Radiatoren ontluchten

Om de zoveel tijd moeten uw radiatoren ontlucht worden. Doe dit in elk geval voordat de koude maanden, zodat de capaciteit van uw verwarming omhoog gaat.

 

Dak controleren
Door regen en sneeuw kunt u te maken krijgen met vervelende lekkages. Controleer daarom of er geen dakpannen loszitten en zorg dat de goten vrij zijn van bladeren.  

Najaar

Cv-ketel bijvullen
Niets vervelender dan blauwbekken omdat de cv-ketel ermee is opgehouden. Door uw cv-ketel tijdig bij te vullen, voorkomt u storingen en zit u er in de winter lekker warm bij. 

 

Schoorsteen laten vegen
Heeft u een open haard of houtkachel? Laat dan voor de winter uw schoorsteen vegen door een erkend bedrijf. Zo voorkomt u schoorsteenbrand of koolstofmonoxidevergiftiging. 

Winter

Administratie ordenen
Wordt de stapel met post steeds groter? Als u in de wintermaanden met uw administratie aan de slag gaat, heeft u alles op orde voor de jaarlijkse aangifte.

 

Alle ‘stofnesten’ buiten ophangen
Wanneer het buiten vriest is het slim om alle knuffels, kussens, dekens en dekbedden een dagje buiten te hangen. Zo doodt u in één klap alle huisstofmijt! 

 

Vriezer ontdooien
De winter is het perfecte moment om uw vriezer te ontdooien. Tijdens het ontdooien en poetsen, zet u de inhoud namelijk gewoon in de tuin of op uw balkon. Wel zo makkelijk.

Terug naar Home