Oh dennenboom, oh dennenboom….

… wanneer mag ik u neerzetten, én weer de deur uitdoen?

Zodra de Sint zijn voeten licht, wordt de kerstversiering van zolder gehaald. Een lichtsnoer om de gevel te versieren, kerstsokken voor boven de openhaard en natuurlijk ballen voor in de boom. Maar wanneer mag u de kerstboom eigenlijk officieel neerzetten? En, wanneer mag hij de deur weer uit? Wij doken de kerstgeschiedenis in.

Glühwein, braadworst, berlinerbollen: we hebben veel aan onze oosterburen te danken. Zo ook de kerstboom. Via Duitse prinsessen en welgestelde migranten kwam de kerstboom in 1842 naar ons land. Hoewel we tegenwoordig niet kunnen wachten om de boom op te tuigen, vond men het toentertijd helemaal niets. Protestanten zagen de boom als ‘typisch katholiek bijgeloof’ terwijl de katholieken het een heidens gebruik vonden. Aan het eind van de negentiende eeuw veroverde de kerstboom langzaam een plekje in de Nederlandse huizen. Sinds de jaren vijftig zijn het kerstfeest en de kerstboom onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Van 21 december tot Driekoningen

Kerstkransjes, kalkoen, merengue: tegenwoordig puilen de schappen uit rond de feestdagen. Vroeger wat dat wel anders. De winter was voor de minder gestelden een moeilijke periode om aan voedsel te komen. Daarom mochten zij tijdens de feestdagen langs de deuren voor eten. Hoe langer de kerstperiode, hoe langer zij verzekerd waren van een maaltijd. Hoewel er maar twee echte kerstdagen zijn, heeft dit ervoor gezorgd dat de kerstperiode van 21 december tot 6 januari duurt. Dat betekent dat u de boom officieel de 21e pas mag optuigen. Op 6 januari – Driekoningen – moet de boom de huiskamer weer verlaten. Wijst u de boom al eerder de deur, dan zou dat ongeluk brengen.

Praat mee

Wanneer tuigt u de kerstboom op? En laat u de boom tot Driekoningen staan of bent u er na de jaarwisseling klaar mee? Praat met ons mee op Facebook.

Een kerstboom met of zonder kluit? Of toch een kunstboom? De keuze is groot als het om kerstbomen gaat. Ziet u door de bomen het bos niet meer? In dit artikel zetten we de verschillende opties voor u op een rij. 

Gaat u voor een echte boom? Lees hoe u deze mooi kunt houden.


Terug naar Home