Meer sfeer in huis met een lichtplan

Mooie meubels en leuke accessoires zijn belangrijk voor uw interieur. Maar vergeet de impact van licht niet. Dat mooie schilderij komt toch minder goed uit als er geen licht op valt. Maak een eigen lichtplan, u zult versteld staan van het effect.

Teken een plattegrond

Een lichtplan maken klinkt moeilijker dan het is. Begin op een wit papier en teken een plattegrond van uw huis. Muren, meubels, maar ook accessoires zijn belangrijk om erbij te tekenen. En vergeet de stopcontacten en aansluitpunten niet. 

  • Functies tekenen

   Ga vervolgens na wat u doet op welke plek. Eten, lezen, tv kijken, werken. En kijk welke dingen in huis u extra aandacht wilt geven. Een mooi schilderij bijvoorbeeld. Dat is allemaal belangrijk voor het licht dat u nodig heeft. Teken die functies in uw plattegrond. En kleur er een lichtcirkel omheen. Trek daarna met twee rechte lijnen de hoek die u wilt verlichten. 

   • Functies tekenen

   Soorten verlichting

   Bepaal eerst de basisverlichting. Die is vergelijkbaar met daglicht. Kies een mix van direct licht (spots) en indirect licht (vloerlampen). Daarna komt de functionele verlichting, zoals een tafellamp. Vervolgens komt de sfeerverlichting: bijvoorbeeld een booglamp of spot op een schilderij. Denk ook aan dimmers.

   • Uw eigen stijl
   • Uw eigen stijl

    Ten slotte: let erop dat uw lampen passen bij uw huis en interieur. Kiest u voor weelderige kroonluchters of juist een strak design? 

    LED-verlichting

    Misschien denkt u bij LED verlichting niet meteen aan sfeerlicht, maar tegenwoordig is er veel mogelijk. Let bij de aanschaf van LED lampen op de ‘kleurtemperatuur’. Die is bepalend voor de sfeer. Zo bestaat er warm wit of warm geel licht. Daarmee creëert u een gezellige sfeer in huis. LED lampen met koel blauw licht zijn weer ideaal voor op kantoor. Bovendien zijn LED lampen vriendelijker voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen: ze hebben een lager verbruik en gaan langer mee.

     Terug naar Home