Maak uw woning toekomstbestendig

Naarmate we ouder worden, krijgen we te maken met lichamelijke ongemakken die van invloed zijn op ons wooncomfort. Wilt u zo lang mogelijk plezierig én veilig in uw eigen huis wonen? Dan loont het om een aantal woonaanpassingen te doen. Wij zetten ze voor u op een rij.

 • Drempels

  Wanneer uw zicht achteruit gaat, kunt u gemakkelijk struikelen over drempels. Haal daarom de drempels weg of hang beugels aan de muur, zodat u zich kunt vasthouden als u over een drempel stapt. Een andere optie is oprijplaten bevestigen. Hierdoor kunt u gemakkelijk met een rolstoel of rollator door uw huis.

 • Toilet

Trap

Grote kans dat u in de toekomst niet meer zo gemakkelijk de trap op en af rent. Door anti-slipstrips of stroeve bekleding aan te brengen, voorkomt u uitglijden. Ook een tweede trapleuning is aan te raden, zodat u zich aan twee kanten kunt vasthouden. Zorg tot slot voor goede verlichting en een opgeruimde trap. U zult niet de eerste zijn die struikelt over een paar schoenen. Gaat het traplopen echt niet meer? Dan kan een traplift uitkomst bieden.  

Buitenverlichting

Goede buitenverlichting helpt niet alleen om inbrekers af te schrikken, het zorgt er ook voor dat u het sleutelgat makkelijker vindt in het donker. Daarnaast voorkomt u dat u over de opstap struikelt en ziet u gelijk wie er voor de deur staat als de bel gaat.

Sloten

Niets irritanter dan gehannes met het slot. Met een zogenaamd ‘seniorenslot’ lost u dit probleem op. Doordat het sleutelgat zich boven de deurklink bevindt, is het slot makkelijker te bedienen en beter zichtbaar. 

Deurbel

Ook als u slechthorend of doof bent, wilt u weten dat er iemand voor de deur staat. Vervang uw bel daarom door een versterkte bel of ga voor een deurbel die een lichtflits afgeeft. Tot slot zijn er deurbellen met trilfunctie verkrijgbaar. Het draadloze element draagt u bij u en gaat trillen zodra er iemand aanbelt.  

 • Post

  Bukken voor de post is niet altijd even comfortabel. Zeker niet als u op leeftijd bent. Bevestig een bak achter uw brievenbus om de post in op te vangen. Natuurlijk kunt u ook een losse brievenbus naast de voordeur bevestigen of er een op een standaard in de voortuin zetten.

 • Toilet

  Met een verhoogde toiletzitting kunt u gemakkelijker zitten en overeind komen. Plaats daarnaast steunbeugels voor meer houvast. Verder is het aan te raden om een lichtspoor naar uw toilet te maken, zodat u ook ’s nachts probleemloos naar het toilet kunt. Bevestig bijvoorbeeld kleine ledlampjes aan de muur.

  Keuken

  Om ongelukken in de keuken te voorkomen, is goede verlichting essentieel. Hang fellere spots op of zorg voor meer lichtpunten. Ook is het slim om eengreepsmengkranen te installeren. De hendel van deze kranen is licht te bedienen, zodat u er ook met reumatische klachten mee uit de voeten kunt. Probeer tot slot zo veel mogelijk opslagruimte te creëren op een hoogte waarvoor u geen opstapje nodig heeft en niet voor hoeft te bukken. 

  • De verschillen in het huishouden
  • Badkamer

   Het spreekt natuurlijk voor zich, maar een gladde badkamervloer werkt ongelukken in de hand. Plaats anti-slipmatten, voorzie uw badkamervloer van een anti-slipcoating of kies voor anti-sliptegels. Met een drempelloze douchecabine voorkomt u dat u over een verhoging moet stappen als u in of uit de douche wilt. Verder is het verstandig om steunbeugels aan te brengen, zodat u houvast heeft tijdens het wassen. Of gebruik een douchestoel.

  Slaapkamer

  Een seniorenbed is hoger dan een regulier bed. Hierdoor kunt u gemakkelijker in en uit bed stappen en wordt uw rug minder belast bij het opmaken. Ideaal! Indien u er ruimte voor heeft, is het aan te raden om uw slaapkamer (met badkamer) naar de begane grond te verhuizen. Zo hoeft u niet steeds de trap op en af. Heeft u hier geen ruimte voor of slaapt u toch liever boven? Dan kunt u een traplift overwegen.

   Tip

   Wilt u informatie over de financiering van woonaanpassingen? Ga dan eens bij uw bank langs. Veel banken hebben speciale seniorenadviseurs die advies op maat geven. Huurt u een woning? Neem dan altijd eerst contact op met uw verhuurder om de mogelijkheden te bespreken.

   Terug naar Home