Kerst vol complimenten

Het is bijna Kerstmis, dat is voor mij de mooiste tijd van het jaar. Veel mensen geven de voorkeur aan de lente of de zomer. Ik niet. Geef mij maar deze donkere dagen vóór kerst. Het heeft te maken met huiselijkheid, denk ik. We gaan meer naar binnen, maken het gezellig met onze huisgenoten. Geven elkaar cadeaus, speculaas en wildbraad. We trakteren elkaar op bockbier, punch en champagne. Zo toasten en troosten we elkaar. Bij de kerstboom dromen we van vrede op aarde, een lege agenda, een boom met meer naalden en wat we zelf beter kunnen doen in de wereld. 

Zo overweeg ik een dertig dagen goed doen project: iedere dag iets doen voor een ander. Dat schijnt trouwens ook te helpen tegen winterblues. Maar daar heb ik gelukkig geen last van.


Het is in deze tijd dat ik besef hoe belangrijk het is om een fijn huis te hebben. Een eigen plek waar je je veilig voelt en die je helemaal zelf kunt inrichten naar je smaak. Zo heb ik, tegen het advies van veel mensen in, een wandje helemaal donkerblauw geverfd en het resultaat is precies zoals ik het wilde: knus. 

Om lekker te kunnen wonen, heb je ook een fijne leefomgeving nodig. Die maak je niet alleen, dat doen we met elkaar. En we kunnen allemaal iets van waarde bijdragen. Dat doen veel mensen ook. Ik hoor over mensen die een kerstborrel organiseren in hun flat. Over buurtgenoten die een bordje bijzetten voor een alleenstaande oudere in de straat. Ik vind dat soort acties hartverwarmend en inspirerend.

Het einde van het jaar is ook de tijd voor goede voornemens. Ik heb me voorgenomen dat ik in 2017 nóg meer energie ga stoppen in mijn geweldige huisgenoten: mijn man en kinderen. Door mijn dierbaren iedere dag een complimentje te geven bijvoorbeeld. En door meer tijd offline te reserveren voor gekkigheid, spontaniteit en gezelligheid. Eigenlijk kan ik daar tijdens de kerstdagen al mee beginnen. Zo wordt kerst vast nog véél mooier!

Ik wens u fijne feestdagen en een stralend nieuwjaar.


Fleur Brockhus

Blogger op Fleursfinest.com en schrijver van romans De inspiratiepraktijk, De urenfabriek en Juffrouw Holle.

Terug naar Home