Houd uw huis vochtvrij

Te veel vocht in huis zorgt niet alleen voor materiële schade. Door schimmelvorming loopt u ook gezondheidsrisico’s. Zo kunt u last krijgen van allergieën, eczeem en astma. Ook een pijnlijke ademhaling en een verminderd immuunsysteem kunnen het gevolg zijn van vocht in huis. Met deze tips maakt u korte metten met vocht.

 • Ventileer goed

  In een gemiddeld huishouden wordt er vijftien liter vocht per dag geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat deze hoeveelheid vocht uw huis verlaat, is het belangrijk om goed te ventileren. Lucht uw slaapkamers elke dag zo’n dertig minuten. Heeft u gedoucht of bent u in bad geweest? Lucht de badkamer dan vijftien tot dertig minuten. Gooi ook in de woonkamer de ramen elke dag open. Let op: te veel ventilatie zorgt voor een droge lucht. Ook dat is niet goed voor de gezondheid. Zo kunt u last krijgen van concentratieproblemen, hoofdpijn en een droge huid.

 • Houd uw huis vochtvrij


 • Houd de temperatuur op peil

  Hoe warmer uw huis, hoe kleiner de kans op condensatie. Zet in de winter daarom de kamerthermostaat niet onder de 15 graden. Ook is het aan te raden om uw huis goed te isoleren. Laat bijvoorbeeld spouwmuurisolatie plaatsen. Door kieren en gaten te dichten voorkomt u bovendien onnodig warmteverlies. Zorg wel dat er ventilatieopeningen blijven in uw woning; het liefst hoog in de gevel of vlak boven de ramen.

  Lees wat de ideale temperatuur in de slaapkamer is.

 • Verminder de vochtproductie

  Koken, het verbranden van gas, douchen, badderen, afwassen: het zorgt allemaal voor vocht in huis. Door deze activiteiten slimmer uit te voeren, vermindert u de vochtproductie. Zet bijvoorbeeld een raampje open als u de was droogt, of nog beter, droog de was buiten. Bent u in bad geweest of heeft u gedoucht? Vergeet dan niet de badkamer droog te maken met een trekker of doek. Bij het koken is het aan te raden om de afzuigkap aan te zetten.  

Wist u dat …

 • de meeste vochtproblemen in de winter ontstaan?
  Omdat we vaker thuis zijn, produceren we meer vocht. Bovendien ventileren we minder en dringt vocht makkelijker binnen door regenval en sneeuw. Ook ontstaat er eerder condensvorming op koude oppervlakken. 
 • overtollig vocht uw elektronica kan beschadigen?
  Om dit te voorkomen kunt u apparaten die u niet vaak gebruikt, opbergen in een afgesloten plastic box. 
 • de ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is?
  Wanneer de luchtvochtigheid lange tijd te hoog of te laag is, ontstaan er problemen. 
 • een vochtig huis hogere stookkosten met zich meebrengt?
  Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee is het dus slim om vochtproblemen aan te pakken.
Lees wat de ideale luchtvochtigheid in huis is.

Terug naar Home