Goede voornemens? Zo houdt u ze vol!

Het huis beter op orde houden, gezonder koken, vaker thuis zijn... Wanneer het nieuwe jaar in zicht komt, lopen we over van goede voornemens. Alleen hoe zorgt u ervoor dat het niet bij mooie woorden blijft en u zaken écht anders gaat aanpakken? Met deze praktische tips worden uw goede voornemens een succes.

 • Maak het concreet

  Wanneer u uw voornemens concreet maakt, is het makkelijker om ermee aan de slag te gaan. Stel dus een meetbare doelstelling en bedenk wat u ervoor nodig heeft om die te behalen. ‘Vaker thuis zijn’ wordt bijvoorbeeld concreter als u zegt dat u minimaal 4 avonden in de week thuis wilt eten en dat voor elkaar gaat krijgen door uw agenda te blokken. 

  • Zorg voor een positieve mindset

   Stel: uw goede voornemen is om het huis spik en span te houden. Wanneer u opruimen ziet als iets vervelends, is de kans van slagen klein. Zorg dus voor een positieve mindset! In dit geval zou u opruimen kunnen linken aan een opgeruimd gevoel of een gezellig huis. Hierdoor heeft u motivatie om daadwerkelijk met uw voornemen aan de slag te gaan.

  • Zie het niet als ‘moetjes’

   U heeft er zelf voor gekozen om zaken anders aan te pakken. Niet om het uzelf lastig te maken, maar omdat u er een vrolijker, gezonder of gelukkiger mens door denkt te worden. Wanneer u uw goede voornemens ziet als een middelen om uw leven in te richten zoals u dat wilt, houdt u ze veel beter vol.

  • Wees niet te streng voor uzelf

   Natuurlijk zou het geweldig zijn als u de nieuwe Marie Kondo wordt of na een maand net zo’n lijf heeft als Fajah Lourens, maar het is ook prima als dat niet zo is. Geef uzelf de tijd om nieuwe routines op te bouwen en lol te krijgen in het koken, sporten, opruimen etc. Zo is de kans op succes vele malen groter. En vergeet niet: elke stap vooruit is er één om trots op te zijn!

  Wist u dat…

  • vrouwen hun goede voornemens slechter volhouden dan mannen? Een mogelijke verklaring is dat vrouwen voornemens kiezen die lastiger te realiseren zijn.
  • u uw goede voornemens beter over het jaar kunt verspreiden? Zo vraagt u minder van uw brein en is de kans van slagen groter.
  • voldoende slaap belangrijk is om uw goede voornemens vol te houden? Slaaptekort is funest voor uw wilskracht. 
  • goede voornemens voor het nieuwe jaar een eeuwenoud gebruik is? De Babyloniërs deden 4000 jaar geleden al beloften aan hun goden.
  • mensen die hun goede voornemens 3 maanden hebben volgehouden er meestal in slagen om dat het rest van het jaar ook te doen?

  Terug naar Home