Goede voornemens of ijdele hoop?

Heeft u ze, goede voornemens? Stoppen met roken, eten? Okay, niet stoppen met eten natuurlijk. Maar anders, gezonder of minder vet, zoet, calorierijk? 

Ik neem mij al jaren voor geen goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. “Want je houdt ze toch niet vol”, roep ik dan ook tegen iedereen die wel besluit af te vallen, niet meer te roken, meer te bewegen, socialer te zijn… 

Ik weet het, niet heel bemoedigend (misschien zou dit mijn goede voornemen moeten zijn). 

Natuurlijk heeft dit vooral met mijn eigen faalangst te maken en ben ik gewoon een laffe kanarie. Want, natuurlijk heb ik ooit wel goede voornemens gehad. Ik maak ze niet meer, omdat ik bang ben dat ze wéér mislukken. 

Mijn meest mislukte goede voornemen ging als volgt. 

Heel Nederland was in de ban van de magische Ab Solution van Tell Sell. Je weet wel. Dat wonderlijke apparaat dat blubberbuiken in mum van tijd tot een sixpack drilde. Met jawel, het gebruik van elektroden die je op je buik plakt. Dat leek mij wel wat. Onderuitgezakt dr. Phil kijken, terwijl het apparaat zijn werk deed. Ik had de Pro-versie, want als je ergens aan begint dan moet je het natuurlijk goed doen. Een aantal afleveringen van dr. Phil en iets wat leek op beginnende brandplekken later, besefte ik dat dit mijn meest onnozele aankoop van het jaar moest zijn. Terwijl het jaar nog maar net begonnen was. Mijn goede voornemen om fit te worden was direct een grote teleurstelling. 

Daarna volgden er nog: 

Meer sporten, gezonder eten, geen suiker eten, geen alcohol drinken, meer ontspannen (ha!), hardlopen leuk leren vinden (want dat kan onder dwang, zo dacht ik), minder tv-kijken en ga zo maar door. De werkelijkheid stak altijd een stokje voor mijn goede voornemens. 

Of pakte ik het gewoon niet goed aan? 

Hoe dan ook. Onbedoeld betrapte ik mij dit jaar dan toch op een potentieel goed voornemen. Namelijk: meer rust en regelmaat in mijn leven. Toegegeven, een beetje suf. Maar deze keer verheugde ik mij er al weken op. 

Verder vooral niet te veel willen. Gewoon lekker in mijn vel zitten is al voldoende. En dat mag gerust wel eens een keer met een patatje of een lekker stuk gebak. Of chocola, chips, ijs, van die overheerlijke dubbelzoute dropjes of zoute karamel fudgeblokken. 

Afijn ik dwaal af. Goede voornemens of ijdele hoop? Wat maakt het uit. Als je het jaar maar positief ingaat!

Alouschka van Dijk

Terug naar Home