Zo'n gezellig vuurtje in huis, hoe pak ik dat aan?

Voor veel mensen is een open vuur zo ongeveer het toppunt van huiselijkheid en warmte. Het vuur knappert en knispert, en het gloeit zo mooi dat u er uren naar kunt kijken. Maar hoe pakt u het aan, welke opties zijn er? Wat kost zo'n vuurtje en welke haard past in uw huis?

Denkt u bij een vuurtje in huis ook meteen aan een klassieke open haard? Tegenwoordig is dat maar een van de mogelijkheden. Bovendien is een open haard meteen de meest onzuinige, bewerkelijke en dure sfeerverwarming. Maar in een 'echt' open vuur ziet en hoort u wel de vlammen spelen met het hout. 

  • Vuur achter glas: de gesloten inbouwhaard

    In een gesloten inbouwhaard spelen ook vlammen, maar achter glas. Want deze houthaard heeft een glazen deur. Zo'n deur heeft ook voordelen. Geen last van spattende vonken én minder rook in de kamer. Ook is het rendement véél hoger (tot wel vijf keer!) en stoot een gesloten haard minder CO2 uit.  

  • Vuur achter glas

Romantisch vuur met een houtkachel

Ook de houtkachel zorgt voor een romantisch vuur. Net als voor de inbouwhaard zijn een goede schoorsteen en afdoende ventilatie onmisbaar. Maar verder hoeft u niets te verbouwen, want houtkachels staan los in de ruimte. Dat scheelt flink in de kosten. Met eigen brandhout kunt u lekker besparen op de stookkosten.

Een sfeervolle gashaard

Heeft u géén eigen hout, ziet u bovendien op tegen het vuurwerk,  maar wilt u toch genieten van een mooi vuurtje? Denk dan eens aan een sfeervolle gashaard met een glazen ruit. Die past niet alleen in de zitkamer, maar ook in de woonkeuken. Of tussen de woon- en eetkamer in. Ze zijn er in alle vormen en maten en bieden een fraai vlammenspel. U steekt 'm aan met een druk op de knop, of zelfs met uw mobieltje. Maar u mist wel de geur van brandend hout. Uw buren trouwens ook.

Een minder bewerkelijk alternatief?

De elektrische haard is de meest eenvoudige optie. Stekker in het stopcontact en de haard 'brandt'. Bij de jongste generatie haarden lijkt 't net echt houtvuur. En als u goed luistert, knettert ie ook nog …

Terug naar Home