Een opgeruimd huis met kinderen? Dat kan met deze tips

Droomt u ook weleens van een mooi strak interieur? Maar dan opent u uw ogen en ziet u de enorme hoeveelheid speelgoed in de woonkamer. Ook de de rest van het huis is ‘overgenomen’ door de kinderen. Er slingeren boekjes op de wc en het bad ligt vol badspeelgoed. Op het aanrecht staan felgekleurde bordjes, bestek en bekers. Een strak interieur lijkt zo wel heel ver weg.

Ruim nou toch eens op!

Het is algemeen bekend dat kinderen een aanslag zijn op uw interieur. Het hoeft natuurlijk niet altijd spic en span te zijn in huis, maar het zou toch leuk zijn als u spontaan mensen kunt uitnodigen zonder dat u zich schaamt voor rondslingerend speelgoed. Maar hoe krijgt u dat voor elkaar met kinderen in huis? Met deze tips blijft uw huis toch een beetje van u. 

1. Creëer een speciale kinderhoek of speelkamer

Alleen daar mogen ze knutselen, kliederen en spelen. Kies een hoek die niet te ver ligt van waar u zich meestal bevindt. Vooral kleine kinderen willen graag in de buurt zijn van hun ouders.

  • 2. Laat kinderen helpen in het huishouden

   Ouders zijn vaak moe en proberen het huishouden te organiseren op de makkelijkste manier: zelf doen. De kinderen leren zo niet hun kamer op te ruimen, hun bord in de vaatwasser te zetten en de hond uit te laten. Het kost minstens net zo veel energie om de kinderen iets te laten doen in het huishouden als om het zelf te doen. Toch loont het uiteindelijk om de kinderen te betrekken bij het huishouden. 

  • 3. Zorg voor genoeg bergruimte

   Overzicht creeërt u door het speelgoed per soort in een aparte box,  kist of speelgoedmand te bewaren. Een aparte box voor knuffels, boeken, poppen, Playmobil, Duplo, treinbaan, etc. Laat uw kinderen per speelmoment 1 box kiezen en spreek af dat ze pas een nieuwe box mogen openmaken als de vorige box weer is opgeruimd. Zo voorkomt u dat het speelgoed door elkaar komt en niet mee te overzien is.

  • 4. Spreek duidelijke regels af

   Bijvoorbeeld: schoenen uit in de gang en jassen op de kapstok bij binnenkomst. Springen op de bank mag niet en alleen op zondag mogen de kinderen een hut bouwen van de kussens op de bank. Als er bezoek komt, spelen de kinderen op hun kamer. Sommige dingen zoals schilderijen, vazen of de tv mogen de kinderen niet aanraken. U kunt deze regels natuurlijk zelf het beste invullen. Belangrijk voor het grootste effect, is dat u consequent bent.

   • Spreek duidelijke regels af

   5. Wissel speelgoed af

   Kinderen hoeven niet elke dag met al het speelgoed te spelen. Wissel het speelgoed af en zet de boxen waar ze even niet mee spelen op zolder (of ergens anders waar u er geen last van heeft). 

   En als het allemaal even teveel wordt…

   Besef dat de kindertijd maar kort duurt en dat alles een fase is.

   Er komt ooit een moment dat uw huis weer helemaal van u is. En dan verlangt u misschien wel weer terug naar die rommelige, maar gezellige tijden.

   Terug naar Home