Een nieuwe inrichting? Zo pakt u het aan!

De eerste stap naar een nieuw interieur is inspiratie opdoen. Maar hoe voorkomt u dat uw huis een slap aftreksel wordt van de plaatjes op uw moodboard? Wij geven u 5 tips.

1. Maak een indeling

Een goede indeling is een must. Kijk met een frisse blik naar alle ruimtes in uw huis en maak een grove indeling. Heeft u ruimtegebrek? Wellicht is een aanbouw of dakkapel een goede investering. Of plaats een muurtje in die grote slaapkamer zodat er twee leuke kinderkamers ontstaan. 

Tip: met een plattegrond of bouwtekening ziet u beter wat de mogelijkheden zijn.

 • 2. Begin bij de basis

  Helemaal losgaan op de woonaccessoire-afdeling van de Bijenkorf is natuurlijk heel aantrekkelijk. Toch loont het om bij de basis te beginnen. Bij een houten vloer passen bijvoorbeeld heel andere meubels dan bij een gietvloer. En een ruimte met een druk behangetje vraagt om een andere aankleding dan een ruimte met strak gestuukte muren. Houd u dus nog even in en bepaal eerst uw basis(materialen). De vloer, de muren en uw keuken zijn een goed begin.

 • Begin bij de basis
 • Stel een kleurenpalet samen
 • 3. Stel een kleurenpalet samen

  Houdt u van felle kleuren of gaat u liever voor ingetogen pasteltinten? De kleuren die u kiest zijn heel bepalend voor de sfeer. Wat uw voorkeur ook heeft: zorg dat de kleuren bij elkaar passen zodat het een mooi geheel wordt. Twijfelt u over de kleuren? Houd de basis dan rustig en breng kleur aan met accessoires. Mocht het toch niet bevallen, dan gooit u het eenvoudig om. 

 • 4. Houd het praktisch

  Een spierwit interieur ziet er in een woonmagazine prachtig uit, maar als u huisdieren of kinderen heeft is het misschien niet de beste keus. En als u niet zo van het poetsen bent, moet u die lichtgrijze gietvloer waarop alles te zien is wellicht toch aan u voorbij laten gaan. Kortom: laat u niet verleiden door mooie plaatjes en strakke showrooms en kijk goed naar uw eigen woonsituatie. Zo wordt uw interieur niet alleen mooi, maar ook leefbaar.

 • 5. Vergeet het licht niet

  Het is waarschijnlijk niet het eerste wat in u opkomt, maar verlichting is een belangrijk onderdeel van uw interieur. Maak daarom uw eigen lichtplan. Leest u graag op de bank? Zorg dan voor een fijne leeslamp zodat u ook in de avond met een boek op de bank kunt kruipen. U kunt licht ook gebruiken om mooie items in uw huis onder de aandacht te brengen. Plaats bijvoorbeeld een spotje boven een kunstwerk. Als u ledverlichting gebruikt, bespaart u bovendien energie.

Terug naar Home