Een groene kerst

Sinterklaas is vertrokken, dus begint de jacht op een mooi boompje. Gezellig! Wordt het een grote of een kleine, echt of nep, met of zonder kluit? Gaat u de boom alleen halen of wordt het een gezinsuitje?

 • Echt of nep?

  Het kan moeilijk zijn om een boom te kiezen, zeker als u ook milieu-aspecten wilt laten meewegen. Echte kerstbomen zonder kluit komen soms uit milieuvriendelijke productiebossen. Een boom mét kluit is alleen ‘groen’ als u hem na de feestdagen ook echt ergens in de grond zet. Kunstkerstbomen zitten weer vol met giftige stoffen zoals PVC en brandvertragers, maar gaan als het goed is zó lang mee dat die milieubelasting niet opweegt tegen de kweek van tien echte bomen.

  Koopt u een echte kerstboom? Lees de 6 tips om deze boom mooi te houden.

 • Een kunstboom
 • Kerstboom adopteren

  Als de geur van hars voor u een belangrijke bijdrage levert aan het kerstgevoel, kunt u overwegen een biologisch gekweekte boom te adopteren. De adoptieboom is helaas niet overal te krijgen. Voor max € 50,- (exclusief statiegeld) neemt u een boom mee naar huis en die brengt u begin januari gewoon weer terug. 

 • Kerstboom stallen

  Woont u in de buurt van Leiden? Dan kunt u uw eigen boom ook een jaar stallen in het kerstbomenasiel, voordat u hem opnieuw optuigt. Niet vergeten op te halen natuurlijk, dat zou zielig zijn.  

Kerstboom huren

Een boom huren kan ook. In diverse maten. Vanaf € 27,00 (inclusief borg) kunt u bijvoorbeeld een huurboom ophalen in Utrecht en na de jaarwisseling weer terugbrengen. Kijk voor meer informatie op: http://www.huureenkerstboom.nu. Er bestaan ook bedrijven die de huurbomen bezorgen en weer ophalen.

 • Een kunstig boompje

  Kiest u toch voor kunst? Tip: vraag eerst eens in uw omgeving of iemand nog een kunstboompje in de garage heeft staan. Of scoor er eentje tweedehands via Marktplaats of de kringloopwinkel in uw buurt.

 • Een gebreide kerstboom

Hout of gehaakt

U kunt ook gaan voor een echt kunstzinnige boom. Koop bijvoorbeeld een afbeelding van een boom op stof. Timmer er een van hout. Of haak er zelf een. Zo bent u het best verzekerd van een groene kerst. Voor inspiratie kunt u even kijken op Pinterest. Creatieve voorbeelden in overvloed. Veel plezier met optuigen! 


Terug naar Home