De leukste en gekste kersttradities uit de hele wereld

Kerst wordt gevierd in landen over de hele wereld. Elk land heeft een eigen traditie. Niet alleen de kerstboom staat symbool. Ook de adventskrans, de kerstkrans, het kerststuk en de kerststal verschijnen vaak. Maar er is nog veel méér mogelijk. Hier volgen de leukste en meest opmerkelijke kersttradities over de hele wereld.

 • Eerst de situatie in Nederland. Zodra de Sint vertrokken is, breekt in Nederland de kerstdrukte uit. Veel mensen halen een boom met lichtjes in huis, waar elk jaar méér pakjes onder worden gelegd. De meeste mensen sloven zich extra uit om een uitgebreide maaltijd te serveren. Maar zo was het niet altijd. In Nederland was Kerstmis vroeger vooral een religieus feest. Wij gingen massaal naar de nachtmis of de dienst, soms zelf tweemaal per dag. 

 • Cadeautjes hoorden daar niet bij. Wel een kerststal. Ook werd van oudsher veel aandacht besteed aan lekker eten samen. Tenminste, voor zover er lekker eten beschikbaar was. Werknemers kregen van hun baas soms een kip of een worst voor de kerst. Die traditie kennen we nog steeds, in de vorm van het kerstpakket. Zo was de Nederlandse traditie. Maar die verandert langzaam. We krijgen hier steeds meer Amerikaanse en Engelse invloeden

 • Kerst in Amerika

  Santa Claus heeft inmiddels ook bij ons vaste voet aan de grond gekregen. Compleet met rendieren, elven en zakken vol cadeaus. Net als in de kerstfilms. In Amerika vieren ze geen tweede kerstdag. Daarom is kerstavond - 24 december - belangrijker dan bij ons. Die avond zing je thuis kerstliedjes en pak je de cadeautjes uit van vaders, moeders, ooms en tantes. 

 • Volgens de traditie krijg je als kind namelijk pakjes van je familie én van Santa. In de nacht van 24 op 25 liggen alle Amerikaanse kindjes vol spanning in bed. Dat is de nacht waarop de Kerstman door de schoorsteen komt en de huiskamer volzet met pakjes. Die mogen ze 's ochtends uitpakken. 

Een kous boven de open haard

In Engeland zijn Christmas carols een belangrijk onderdeel van het kerstfeest. Die zing je thuis bij de kerstboom en buiten op het dorpsplein en tijdens speciale kerkdiensten. Ook dat gebruik kennen we van televisie. Veel Engelsen bezoeken in de kerstnacht een nachtmis. Op Christmas Eve hangen kinderen thuis een kous boven de open haard of aan het voeteneind van hun bed. Vaak doen ze daar iets in voor Father Christmas of zijn rendieren. Die vliegen in de kerstnacht over de daken en droppen op magische wijze cadeautjes onder de kerstboom. Dan zijn er nog de bekende Christmas crackers waar een cadeautje uit popt als je ze opentrekt. 

 • Heel diverse tradities

  Veel landen kennen kerstliedjes, kersttoneel, kerstfilms en kerstverhalen over Christus, Santa Claus, de kerstman, Father Christmas, Père Noël, Christkindl, Kris Kringle, Joulupukki, Babbo Natal, Grootvadertje Vorst of Ded Moroz. Mensen versturen kerstwensen, kerstkaarten en trekken zingend langs de deuren. Ook wordt er gevast, gegeten en naar de kerk gegaan. 

 • De leukste en gekste kersttradities uit de hele wereld

Top 5 vreemdste kerstgebruiken

 • In Arizona organiseert een schietclub rond Kerstmis ieder jaar een evenement waarop wapens en kerst centraal staan. De leden van de Scottsdale Gun Club gaan op de foto met Santa Claus en een automatisch wapen.
 • Caracas sluit tijdens de kerstdagen de stad af voor verkeer. Een autoloze Kerstmis, zeg maar. Dan stappen de Venezolanen massaal op rolschaatsen. Daarna gaan ze naar de ochtendmis. 
 • Een Catalaanse kerststal is niet compleet zonder 'caganer': een poepende boer. Volgens de overlevering brengt het poppetje geluk.
 • In Japan trakteren ze de gasten met kerst op chicken wings van Kentucky Fried Chicken.
 • In Peru gaan bewoners met elkaar op de vuist op 25 december. Doel van de vechtpartij? Oude geschillen oplossen en je mannelijkheid bewijzen.

Terug naar Home