De balans opmaken: uw leven in perspectief

De balans opmaken helpt om te checken of u op de goede weg bent. En dat geeft een basis om belangrijke beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om uw huis op te knappen of te verkopen en eindelijk op zoek te gaan naar uw droomhuis. Hier zijn een paar simpele techniekjes om u daarbij te helpen.

Bent u op de goede weg?

Om die vraag te beantwoorden, brengt u uw situatie eerst in kaart. Dat kan op allerlei manieren. Pak uw agenda erbij en schrijf op wat u de afgelopen tijd heeft gedaan en wie u heeft ontmoet. 

 • Bent u meer visueel ingesteld?

  Inzichtelijk én leuk om te maken is een moodboard. Knip foto's en teksten uit tijdschriften en folders die aansluiten bij personen en gebeurtenissen in uw leven. Neem een grote kop thee met wat lekkers en spreid uw vangst uit op tafel. Plak de plaatjes en de teksten op een groot vel papier. 

 • Waar wilt u naartoe?

  Om te weten of u op de juiste weg bent, is het ook goed om u af te vragen wat u allemaal belangrijk vindt. Liefde, genieten, vrienden, uw gezin, geld, gezondheid en ontwikkeling. Bekijk voor elk aspect hoe belangrijk u dit vindt en wat dit precies voor u betekent. 

Maak de balans op

Als u klaar bent, doet u een stapje terug. Wat ziet u? Hoe rijk is uw leven? Waar zitten de geluksmomenten? Wat zou u anders willen, of juist zo houden?  

De Matrix van Balans

Deze methode helpt u om ideeën, inspiratie en focus op te doen.   

 1. Teken 6 vlakken op een groot vel papier: 2 horizontaal en 4 verticaal. 
 2. Links van de 2 horizontale rijen schrijft u: 5 jaar geleden en nu. 
 3. Boven de verticale kolommen schrijft u: voelde ik, deed ik, had ik, cijfer 
 4. Vul de vakken nu in met uw herinneringen en bevindingen. 
 5. Als u het resultaat heeft bestudeerd, voeg dan een extra rij toe: over 1 jaar. Daarin schrijft u uw doelen voor het komende jaar. Of 2 of 5 jaar. 

Neem er rustig de tijd voor en kijk morgen nog een keer. Wedden dat u dan weer andere dingen herkent?

Tip

Als u voor uzelf de balans heeft opgemaakt, bespreek de uitkomsten dan eens met een goede vriend(in) of uw partner.  

Terug naar Home