Ik vloog naar huis voor kerst

Ver voor kerst begint het bij mij al te kriebelen: het kerstgevoel. Dat is altijd zo geweest, ook toen ik met mijn gezin in Dubai woonde en de zon volop scheen. Ik was daar niet de enige die last had van kerstopvliegers. Al vrij vroeg in november werd vaak over kerst gesproken. 'Vliegen jullie naar huis met kerst?', was een veel gestelde vraag onder expats. 

‘Iets zei mij dat dit niet klopte’

Het ultieme kerstevent zou het plaatsen van de piek op de boom tijdens het driedaagse Christmas Festival moeten worden. Op de radio werd er constant over gesproken, overal zag ik prachtig geïllustreerde flyers en het programma was veelbelovend. Dus wij ernaartoe. Maar toen we het gigantische parkeerterrein opreden, omringd door schreeuwerige advertenties, begon ik een raar gevoel te krijgen. Iets zei mij dat dit niet klopte. 

Eenmaal binnen werd dit gevoel bevestigd. 

In het midden van een enorm grasveld stond iemand op een podium keihard vals te zingen door een piepende microfoon. En het was niet eens kerstmuziek. Hier en daar stond een droevige kunstboom te verbranden in de zon en links van mij zag ik een viezige sneeuwpop wegsmelten. 

Was dit kerst? Wat een teleurstelling. 

Wat ik wel had verwacht? Een knusse kerstmarkt met leuke kerstspulletjes voor thuis, voorlezende elfjes, duizenden kerstlichtjes in een gigantische boom en een vriendelijk kerstkoortje op de achtergrond. Niet deze herrie, dit smakeloze vreetfestijn. 

Dit was geen Kerstmis, maar kermis!

Binnen een half uur zaten we weer in de auto. Eenmaal thuis heb ik kerstmuziek aangezet en een kop thee ingeschonken. Bijna was ik ervan overtuigd dat kerst in Dubai net zo goed kon zijn als in Nederland. Maar na het teleurstellende event wist ik wat ik echt wilde: samen zijn met familie.  Terwijl het buiten koud is en binnen de lichtjes branden. Die knusheid. Dat is nou eenmaal niet te koop.  

Of toch wel?

Nog diezelfde avond kocht ik een ticket naar huis voor ons hele gezin. Lekker vier dagen lang bivakkeren bij mijn moeder op de bank naast de kerstboom. Het vertrouwde kerstrecept, waar geen festival of zonlicht tegenop kan. Nu we weer in Nederland wonen, realiseer ik me des te meer wat een geluk ik heb met een huis dat helemaal kerst ademt en waar ik de hele maand december niet uit hoef te komen. Heerlijk! 

Fleur Brockhus

Blogger op Fleursfinest.com en schrijver van romans De inspiratiepraktijk, De urenfabriek en Juffrouw Holle.

Terug naar Home