Bye bye heimwee!

Een culturele stedenstrip, een weekje weg of een verre reis naar de tropen. We gaan steeds vaker op reis. Heerlijk natuurlijk, maar heimwee kan de vakantiepret behoorlijk drukken. Met deze tips neemt u makkelijker afscheid van heimwee. Fijne vakantie!

 • Beslis mee over de bestemming

  Wanneer u zelf invloed heeft gehad op de bestemming, treedt heimwee minder snel op. Het helpt ook om u goed in te lezen over het land of de streek. Zo weet u alvast wat u te wachten staat. 

 • Wees eerlijk tegen uw reisgezelschap

  Vaak schamen we ons als we heimwee hebben. Toch is het slim om eerlijk aan uw reispartner(s) te vertellen hoe u zich voelt. Wanneer u uw gevoelens opkropt, wordt het ellendige gevoel namelijk alleen maar versterkt. 

Houd vaste gewoontes aan

Wanneer u in een onbekende omgeving bent, kan het fijn zijn om bepaalde gewoontes van thuis aan te houden. Doet u altijd een paar yoga-oefeningen in de ochtend? Doe dat dan ook op uw vakantiebestemming. Hierdoor voelt u zich minder verwijderd van uw thuisomgeving. 

 • Bedenk dat het beter wordt

  Meestal gaat heimwee na drie dagen over. U bent dan gewend aan uw nieuwe omgeving en heeft een routine opgebouwd. Wanneer u dit in uw achterhoofd houdt, is het makkelijker om die eerste dagen positief te blijven.

 • Ga erop uit

  Het is misschien verleidelijk om uzelf op te sluiten in uw vakantiehuisje, maar daar voelt u zich niet beter door. Ga erop uit en verken de omgeving. Door kennis te maken met het landschap, de cultuur en de mensen voelt uw bestemming sneller vertrouwd.

 • Zie de positieve kanten

  Wanneer u heimwee heeft, verheerlijkt u al snel uw thuissituatie. De mensen, het brood, de koffie: alles lijkt thuis beter. Probeer heel bewust naar de positieve dingen op uw bestemming te kijken. Geniet bijvoorbeeld van de gezellige drukte op straat of het mooie berglandschap. 

 • Neem vertrouwde spullen mee

  Staat er thuis op uw nachtkastje een lampje? Of heeft u altijd een plaid op de bank? Neem deze spullen mee naar uw bestemming. Door uzelf te omringen met vertrouwde spullen voelt u zich sneller thuis.  

Kies een bestemming op rijafstand

Kies een vakantiebestemming die met de auto te bereiken is. Het idee dat u op elk moment naar huis kunt rijden, geeft zoveel rust dat u vaak niet eens de behoefte voelt om daadwerkelijk uw biezen te pakken. 

Wist u dat …

Ruim 90% van de volwassenen weleens last heeft (gehad) van heimwee? Veel mensen geven het echter niet toe, omdat heimwee vaak wordt gezien als iets kinderachtigs.

Terug naar Home