Bent u een koukleum? 7 redenen op een rij

U loopt nog op laarzen als de rest van Nederland de slippers uit de kast heeft gehaald, in bed draagt u het hele jaar door sokken en wanneer de airco aan staat op kantoor heeft u kippenvel. Kortom: u bent een koukleum. Maar waarom heeft u het eigenlijk altijd koud? 

U bent een vrouw

Oneerlijk, maar waar: mannen kunnen tot 35 procent meer warmte produceren. Vrouwen kunnen over het algemeen wel beter de hitte opslaan dan mannen. Om dat te kunnen doen is er in het lichaam van een vrouw een continue bloedstroom naar de vitale organen. Andere lichaamsdelen krijgen hierdoor minder bloed. Waardoor vrouwen bijvoorbeeld vaak koude handen en voeten hebben. Ook spiermassa speelt een rol. Spieren die aan het werk worden gezet, zorgen voor warmte. Omdat vrouwen vaak minder gespierd zijn, maken ze minder warmte aan. Ook kunnen schommelingen in de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat vrouwen het tijdens de menstruatie kouder hebben dan normaal. 

  • U heeft ijzertekort

   Wanneer u niet genoeg ijzer in uw lichaam heeft, functioneren de rode bloedcellen niet optimaal en wordt er te weinig zuurstof door uw lichaam vervoerd. Door vaker ijzerrijke voeding te eten als spinazie, rood vlees en eieren krikt u uw ijzergehalte op. Ook kunt u ijzersupplementen slikken.

  • U bent te dun

   Een speklaagje is zo slecht nog niet. Het zorgt voor isolatie waardoor uw lichaam minder warmte verliest. Mensen met ondergewicht hebben niet alleen minder vet, maar ook een trage stofwisseling. Hierdoor maakt het lichaam minder warmte aan. Wilt u aankomen? Eet dan vaker voeding met proteïnen, complexe koolhydraten en vetten.

  • U slaapt te weinig

   Een nachtje doorhalen? Geen goed idee als u een koukleum bent. Door slaaptekort raakt het deel van uw hersenen dat de temperatuur regelt, verstoord. Ook is uw stofwisseling trager waardoor uw lichaam minder warmte creëert. 

  • U drinkt niet genoeg water

   Water is goed voor alles. Zo ook voor het vasthouden van warmte in ons lichaam. Als u te weinig water drinkt, wordt dit natuurlijke proces verstoord. Wilt u uw vochtgehalte op peil houden? Drink dan minimaal 8 glazen water op een dag. Tip: zet een kan water neer. Doordat het water binnen handbereik is, drinkt u meer.    

  • U heeft een vitamine B12-tekort

   Wie een vitamine B12-tekort heeft, kan bloedarmoede krijgen. Eet voldoende vlees, vis en zuivel; deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B12. Doet u dit al, maar bent u nog steeds regelmatig aan het klappertanden? Dan neemt uw lichaam wellicht de vitamine niet goed op. Uw huisarts kan dit voor u controleren.

  • Uw bloedsomloop is niet goed

   Klaagt uw partner over uw koude voeten in bed? Heeft u zelfs met handschoenen aan koude handen? Dan is uw bloedsomloop mogelijk niet optimaal. Zo kan het zijn dat uw hart uw bloed niet goed rondpompt of dat er sprake is van een vernauwing. Met voldoende beweging en een gezond eetpatroon kunt u uw bloedsomloop verbeteren. 

  Terug naar Home