8 tips voor duurzaam wonen

Die ledlampen heeft u vast al in huis. En de kraan die laat u allang niet meer eindeloos lopen. Toch zijn er nog veel meer dingen die u kunt doen op het gebied van duurzaam wonen. Wij geven u 8 tips.

Duurzame materialen en meubels

Denk goed na over de materialen en meubels in uw huis. Kies bijvoorbeeld voor een bamboevloer (bamboe groeit razendsnel) of een salontafel van kurk. Daarnaast kunt u items een tweede leven geven door voor vintage of tweedehands te gaan. 

  • Klein maar fijn

    Het is misschien aanlokkelijk om een 'giga huis' te kopen, maar duurzaam is het niet. Hoe groter de woonruimte, hoe meer energie u verbruikt. Kijk dus hoeveel ruimte u echt nodig heeft. Vaak is dat minder dan u denkt!

  • Beperk afval

    Probeer zo min mogelijk afval te creëren. Bananen kunt u bijvoorbeeld prima zonder plastic zakje in uw boodschappenmandje gooien en in plaats van rozijnen in kleine doosjes kunt u ook voor een grootverpakking gaan. Hergebruik daarnaast zo veel mogelijk afval.

Lekker praktisch

Prullaria scoren voor een habbekrats; we doen het allemaal weleens. Toch belanden dergelijke aankopen vaak ongeopend in de kast of in de prullenbak. Zonde! Door geen impulsaankopen te doen en voor mooie praktische spullen te gaan, voorkomt u dit. 

Tip: koop producten met een Fair Trade- (eerlijke arbeidsomstandigheden) of Cradle to Cradle-logo (herbruikbaar). 

  • Slim met groen

    Wist u dat bomen in de tuin als natuurlijke thermostaten fungeren? In de zomer zorgen de bladeren ervoor dat uw woning koel blijft en in de winter kan de zon uw huis met gemak verwarmen door de kale takken heen. Daarnaast kan groen op het dak als isolatie dienen.

  • Slim met groen

Verf op waterbasis

Natuurlijk is het leuk om uw muren zo nu en dan een nieuw kleurtje te geven. Door verf op waterbasis te gebruiken, gaat dit niet ten koste van het milieu. Ook voorkomt u dat u schadelijke stoffen inademt. Een win-winsituatie!

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Na een schoonmaakbeurt wilt u natuurlijk dat uw huis heerlijk fris is én ruikt. Toch zijn daar geen chemische middelen voor nodig. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen op de markt die biologisch afbreekbaar zijn, hun werk uitstekend doen en lekker ruiken. Wij zijn fan van de producten van ‘Marcel’s Green Soap’.

Energiezuinige apparatuur

Tegenwoordig is er overal wel een elektrisch apparaat voor verkrijgbaar. Probeer kritisch te kijken naar de noodzaak. Die hogedrukspuit kunt u bijvoorbeeld ook best van uw buurman lenen. Heeft u toch een nieuw apparaat nodig? Ga dan voor een type met een laag energieverbruik.   

Terug naar Home