6 tips om uw kerstboom mooi te houden

U koopt een prachtige boom, maar tegen de tijd dat het kerst is liggen de meeste naalden al op de grond. Herkenbaar? Met deze praktische tips blijft uw kerstboom tot Driekoningen het stralende middelpunt in huis!

 • Controleer de kleur van de naalden

  Wellicht heeft u uw zinnen gezet op een Nordmann of gaat u dit jaar voor een fijnspar. Welke boom u ook kiest; vergeet niet op de kleur te letten. Een groene boom zonder bruine naalden? Dan kunt u ‘m met een gerust hart inladen. 

  • Controleer de kleur van de naalden
  • Zaag een stuk van de stam af

   Wanneer u een boom zonder kluit koopt, kunt u de stam het best opnieuw afzagen. Doe dit twee tot drie centimeter boven de oude zaagsnede en de boom kan voldoende water opnemen.

  • Maak de stam schoon

   Op de stam kunnen schimmels zitten die uw boom aantasten. Bovendien is het niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Gooi daarom ¾ kop chloor bij een liter water en was het onderste deel van de stam. Borstel goed schoon en spoel na met water. Zo is de stam ziektevrij!

  • Laat de boom acclimatiseren

   Het liefst wilt u de boom natuurlijk gelijk optuigen na aanschaf. Toch is het beter om ‘m eerst de tijd te geven om te wennen aan de warmere temperatuur in uw huis. Dit doet u door de boom in een emmer met water te zetten in een omgeving waar het rond de zeventien graden is. De hal leent zich hier vaak prima voor.

  • Geef om de paar dagen water

   Een open deur natuurlijk, maar uw boom blijft langer mooi als u regelmatig water geeft. Om de paar dagen een liter water is voldoende. 

  Houd de boom weg van warmte

  Nu het kouder is, staat de verwarming vaak wat hoger. Of misschien zet u ’s avonds wel gezellig de open haard aan. Helaas doet hitte uw kerstboom geen goed. Houd ‘m daarom zo veel mogelijk weg van warmtebronnen. Staat uw boom voor het raam? Sluit dan de gordijnen als de felle winterzon naar binnen schijnt.

  Wanneer mag u de boom eigenlijk neerzetten? En wanneer weer opruimen?

  Terug naar Home