Essenties.
Thuis aan tafel.

Zuurkoolfrittata met rookworst
Zuurkoolfrittata met rookworst

Zuurkoolfrittata met rookworst

De winter is de tijd voor echte winterse kost. Daar hoort natuurlijk zuurkool bij! Je kunt heerlijk variëren met zuurkool, zoals ook deze zuurkoolfrittata met rookworst van gastblogger Foodinista bewijst.

Perfect voor winterse dagen

Al lust ik ook wel zuurkool in de zomer (lekker fris!), zuurkool staat bekend als een wintergerecht. Zuurkool eet je met rookworst en natuurlijk in een stamppot met veel aardappels. Lekker! Maar je kunt met zuurkool ook variëren. Zo bedacht ik een zuurkoolfrittata voor de winterse dagen. Compleet met rookworst en spekjes.

"Wat is een frittata?", zie ik je denken. Dat is een goed gevuld ovenomelet. Het voordeel van een frittata tegenover aardappels is dat je veel minder koolhydraten binnen krijgt. De smaak is verder eigenlijk bijna het zelfde en je maakt de frittata ook nog eens heel simpel als éénpansgerecht.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 1. 1 zakje zuurkool 
 2. 1 rookworst 
 3. 4 plakjes ontbijtspek 
 4. 1 ui
 5. 1 eetlepel kerriepoeder 
 6. 4 eieren 
 7. 50 gram geraspte kaas
 8. 1 eetlepel paneermeel 
 9. goede snuf peper en een beetje zout 
 10. 1 eetlepel olijfolie
Zuurkoolfrittata met rookworst

Zo maak je de zuurkoolfrittata:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden. 
 2. Smeer de ovenschaal in met de olijfolie en verdeel het goed met een stukje keukenpapier. De schaal kun je even apart zetten. 
 3. Kluts de eieren in een schaal en meng vervolgens de kerriepoeder, zout en peper door de eieren. Snipper de ui en vermeng deze ook met het ei. Lek de zuurkool even goed uit en dan kan deze ook in de schaal gemengd worden. Dat is grover en gebruik daarvoor een lepel of spatel. Snijd vervolgens de ontbijtspek in kleine stukjes en meng deze door het frittamengsel. Zet het frittatamengsel even aan de kant. 
 4. Snijd de rookworst in plakjes. 
 5. Roer de frittata nog één keer om en giet deze in de ovenschaal. Verdeel de rookworst over de frittata en maak de frittata af met een mengsel van de geraspte kaas en paneermeel. Strooi deze vervolgens over de zuurkoolfrittata. Het paneermeel onttrekt meer vocht uit de frittata en zorgt samen met de kaas voor een knapperige topping. 
 6. Plaats de frittata voor 30 minuten in de oven op 190 graden. Wil je de bovenkant nog krokanter? Plaats de frittata na de 30 minuten nog even onder de grill.

Eet smakelijk en combineer de frittata eventueel met brood of een frisse salade.

Ook leuk om te lezen: