Essenties.
Thuis aan tafel.

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes
Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Het is herfst: tijd voor comfort food! Met geduld en een beetje liefde zet je dit heerlijke gerecht van gastblogger De kleine koksmuts in een paar uur op tafel.

De herfst is hier

De herfst heeft definitief zijn intrede gedaan. Zo heel af en toe komt er nog een dag voorbij met een lekker temperatuurtje, maar het is toch echt onmiskenbaar herfst. Met alles wat daarbij hoort; wind, regen, dagen die steeds korter worden, maar ook de meest prachtige kleuren buiten. Toen mij gevraagd werd om een lekker recept te bedenken, wilde ik iets maken dat daar wat mij betreft perfect bij past: een overheerlijke runderstoof met een ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes.

Zo maak je de runderstoof

We beginnen met de runderstoof. Hou er rekening mee dat deze een uur of 3 zachtjes moet sudderen, dus begin op tijd. Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes
  • 1 kilo stoofvlees (ik gebruik sukadelappen)
  • 100 gram boter
  • Zonnebloemolie
  • 2 gele uien
  • 2 flesjes dubbel bruin bier (bijvoorbeeld Rochefort 8 of Westmalle dubbel)
  • 0,5 knolselderij
  • 0,5 winterpeen
  • 2 eetlepels appelstroop
  • Een paar takjes verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 tot 3 kruidnagels
  • Pittige mosterd
  • 2 dikke plakken ontbijtkoek
  • Handjevol bloem (optioneel)
  • Peper

 

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Snijd het vlees in niet al te kleine dobbelstenen (ong. 3 x 3 cm). Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Zodra de pan goed heet is, zet je het vuur wat lager en braad je het vlees aan alle kanten even snel aan. Doe niet te veel vlees in een keer in de pan en laat het ook niet te lang braden. Het gaat erom dat je de buitenkant van het vlees even dichtschroeit. Haal het vlees uit de pan, breng op smaak met peper en leg het even apart. Ik gebruik haast geen extra zout, maar als je wil kun je er ook nog wat zout overheen strooien.

Schil de ui en snipper deze grof. Schil en was de knolselderij en winterpeen en snijd ook deze in grove stukken. Als je het te klein snijdt blijft er niets van over, aangezien de stoof lang moet sudderen.

Verwarm de boter in een braadpan op matig vuur en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knolselderij en winterpeen toe en bak even kort mee. Voeg nu het dichtgeschroeide vlees toe. Je kunt er nu eventueel een handjevol bloem aan toevoegen, dit zorgt voor binding van de saus.

Giet het bier in de pan, net zoveel tot alles onder staat. Dat zal 1,5 flesje tot 2 flesjes bier zijn, Voeg nu ook de 2 eetlepels appelstroop en de tijm, laurier en kruidnagels toe. Aangezien je de kruiden aan het eind eruit moet halen, is het ‘t makkelijkst als je deze bij elkaar bindt met een keukentouwtje. Maak 2 kleine sneetjes in een laurierblaadje en steek in ieder sneetje een kruidnagel. Bind dit samen met nog een laurierblaadje en wat takjes tijm bij elkaar met een touwtje. Op deze manier vis je alles straks heel makkelijk uit de pan.

Smeer de 2 plakken ontbijtkoek dik in met mosterd en leg deze bovenop in de pan (met de mosterd naar beneden). Doe het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 3 uur heel zachtjes sudderen.

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

En dan nu: de ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180° C. Dit is wat je nodig hebt:

  • 750 gram kruimige aardappel (na schillen)
  • 150 gram spekjes
  • 1 kilo appel (Jona Gold, Goudreinet of Elstar) – 4 à 5 stuks
  • Handje rozijnen (geweld, optioneel)
  • Kaneel (optioneel)
  • 300 gram melk
  • 75 gram boter + wat extra om bovenop de puree te leggen
  • Handje paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

 

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Schil de aardappel en was deze. Snijd de aardappel in ongeveer even grote stukjes. Doe ze in een kookpan en zorg dat ze nét onder water staan. Breng aan de kook en laat op redelijk hoog vuur koken totdat ze droog gekookt zijn. Pureer ze met een aardappelknijper (ik gebruik hiervoor de Idealisk van Ikea). Verwarm de melk met de boter (niet laten koken) en spatel dit beetje bij beetje door de gepureerde aardappel. Spatel steeds goed door, voordat je extra melk toevoegt. Het is best goed mogelijk dat je niet het volledige melk/boter mengsel nodig hebt. Breng de puree op smaak met peper, zout (in dit geval wel want anders wordt de puree erg flauw) en nootmuskaat.

Bak de spekjes uit. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in niet al te dunne partjes. Bestrooi de appel eventueel met wat kaneel (optioneel, wel erg lekker!) en bak de appelpartjes even kort mee met de spekjes. Haal de appel uit de pan en leg apart. Laat de spekjes op een keukenpapiertje even uitlekken.

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Vet een ovenschaal in en leg de appelpartjes dakpansgewijs in de schaal. Doe er de spekjes en eventueel de gewelde rozijnen bij en verdeel de aardappelpuree er overheen. Strooi het paneermeel over de puree en leg hier een paar klontjes boter bovenop. Bak de ovenschotel 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.

 

 

Serveer de aardappelpuree rechtstreeks uit de oven, samen met de heerlijke runderstoof (vergeet niet de kruiden uit de pan te vissen). Lekkerder kan bijna niet!

Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes
Runderstoof met ovenschotel van aardappelpuree, appel en spekjes

Ook leuk om te lezen: