Essenties.
Thuis aan tafel.

Appeltaart met een twist
Appeltaart met een twist

Appeltaart met een twist

Het maakt niet uit welk seizoen het is, appeltaart is eigenlijk altijd goed. Bekijk hier het recept voor de gepimpte appeltaart van gastblogger Sanne van Sanne Schrijft Stukjes!

 

Er gaat niks boven zelfgebakken appeltaart

Na een heerlijk diner in een restaurant, bij een kopje koffie of thee na een lange boswandeling, als verjaardagstaart of gewoon thuis op de bank terwijl je TV kijkt. Er gaat niets boven een stukje zelfgebakken appeltaart. Appeltaart is helemaal niet moeilijk om te maken en ook nog eens heel leuk om te maken. Ook is het vrij eenvoudig om je appeltaart te pimpen. Voeg bijvoorbeeld een handje grof gehakte walnoten en hazelnoten toe aan je vulling of vervang een deel van het bloem met havermout voor een wat robuustere appeltaart.

Het recept voor deze appeltaart heeft een wel heel herfstig tintje meegekregen. Zo heb ik aan het deeg speculaaskruiden toegevoegd en aan de vulling blokjes amandelspijs. Naast dat deze appeltaart ontzettend lekker is, gaat je huis er ook nog eens fantastisch van ruiken. Dus ik zou zeggen, ga lekker aan de bak en dan heb je binnen no-time een heerlijk stukje zelfgebakken appeltaart op tafel staan!

Appeltaart met een twist

De ingrediënten

Deeg:

  • 300 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • ±1 eetlepel koud water

Vulling:

  • ±1200 gram zoetzure appels (bijvoorbeeld goudreinetten)
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei voor het glanslaagje

 

De bereidingswijze

  1. Doe de bloem en suiker in een kom en roer even door. Voeg de boter toe en mix dit tot een kruimelig geheel in een keukenmachine of met een deeghaak van een staande mixer.
  2. Voeg het ei, zout en de speculaaskruiden toe en meng tot een geheel.
  3. Als het deeg nog te droog is of je er geen mooie gladde bal van kan maken, voeg er dan een eetlepel water aan toe. Kneed dit tot je een mooie bal deeg hebt. Nog steeds lastig tot een geheel te kneden? Voeg dan nog een klein beetje water toe.
  4. Druk deze bal plat tot een dikke schijf, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm met een diameter van ±22cm in met boter.
  6. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in blokjes of dunne partjes. Doe deze in een kom.
  7. Snij de amandelspijs (dit kan je gewoon in de winkel kopen) in kleine blokjes en voeg deze toe aan de stukjes appel.
  8. Voeg dan de suiker en speculaaskruiden toe en meng tot alle stukjes appel een mooi laagje suiker en speculaaskruiden heeft.
  9. Bestrooi je keukenblad met bloem. Snij 2/3 van je deeg af en leg de rest weer terug in de koelkast.
  10. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 0,5cm dik. Leg deze voorzichtig in de ingevette springvorm.
  11. Zorg dat de bodem en de binnenkant van de randen bedekt zijn met deeg. Scheur zo nodig het teveel aan deeg wat over de rand hangt voorzichtig af en druk dit op de delen die eventueel wat versteviging nodig hebben.
  12. Schep de vulling voorzichtig in de springvorm.
  13. Rol het resterende deeg ook uit tot een lap en snij met een pizzasnijder stroken uit het deeg. Leg deze repen in een rastervorm op de appeltaart en plak ze vast door water als een soort van lijm te gebruiken.
  14. Snij het deeg wat over de vorm hangt van de rand af.
  15. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met ei.
  16. Zet de appeltaart een uur in de oven. Laat hem afkoelen op een rooster, verwijder de ring van de springvorm als hij op kamertemperatuur is gekomen.

Ook leuk om te lezen: