Essenties.
Praktische tips.

Bescherm je privacy: praktische tips

Bescherm je privacy: praktische tips

Een camera waarmee je op afstand je huis in de gaten houdt, een thermostaat die je met je smartphone bedient. Een smart home maakt je leven makkelijk maar brengt ook (privacy)risico’s met zich mee. We vroegen onze Facebookvolgers wat zij het grootste voordeel of nadeel vinden van slimme apparatuur. Bekijk de uitkomsten én onze tips om je privacy te beschermen.

Slimme apparaten: griezelig of gemakkelijk?

We kregen maar liefst 140 reacties op onze vraag op Facebook: 'Slimme apparaten: griezelig of gemakkelijk?'. De reacties gingen voornamelijk over de slimme meter en thermostaat. Zoals je ziet, lopen de meningen vrij sterk uiteen:

 • De analoge generatie: geen mobieltje of de veranderingen gaan te snel
  Een volger heeft geen mobiele telefoon en voor een ander gaan de ontwikkelingen net wat te snel. Voor de laatste: geen nood! Onze servicepartners helpen je graag met slimme apparaten.
 • De fans: een slimme thermostaat scheelt gas en dus geld 
  Zij hebben een slimme thermostaat gratis gekregen bij hun energiecontract en zijn tevreden: 'het scheelt mij daadwerkelijk gas (én geld)' 'ben er erg blij mee' 'mijn Nest thermostat werkt perfect'. Ze zijn overtuigd van de voordelen en willen zelfs niet anders meer.
 • De critici: de slimme meter is overbodig
  Waarom zou je een slimme meter nemen voor het automatisch doorgeven van de meterstanden...? Uit onderzoeken leren we dat klanten die inzicht hebben in hun energieverbruik, vaker minder energie gebruiken. Meer voordeel dus dan alleen het doorgeven van je meterstanden.

Daarnaast vinden sommigen slimme apparaten een beetje griezelig: 'Je weet nooit wie er meekijkt, privacy bestaat niet op het wereldwijde web'. Daarom tips om je privacy te beschermen.

4 tips om je privacy te beschermen

Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken uit je huis, zoals je smart-tv of de modem. Vaak heb je niet door dat ze makkelijk te hacken zijn. Vergelijk het met je huis: de kans dat iemand inbreekt is groter als je de achterdeur open laat staan. Met deze tips zorg je dat hackers het moeilijker krijgen. 

1. Geef al je apparaten een goed wachtwoord

 • De standaardwachtwoorden van producten staan op internet. Geef je apparaat daarom altijd eerst een nieuw wachtwoord voordat je het gebruikt. Wijzig ook de gebruikersnaam als dat kan.
 • Geef elk apparaat een eigen wachtwoord. Hackers hoeven anders maar 1 wachtwoord uit te zoeken, dan maak je het ze wel erg makkelijk.
 • Maak je wachtwoord zo sterk mogelijk: een combinatie van hoofdletters, letters, cijfers en speciale tekens. 
 • Verander je wachtwoorden regelmatig.

2. Zorg goed voor je telefoon.

Slimme apparaten bedien je vaak via je telefoon. Stel een goed wachtwoord in en eventueel een beveiligingsprogramma waarmee je de inhoud van je telefoon wist als die gestolen wordt (standaard bij een iPhone). Met een telefoontracker zie je waar je telefoon is gebleven.

3. Controleer de instellingen

Zorg dat niemand anders toegang krijgt tot het slimme product. Dat pas je vrij eenvoudig aan in de beveiligings- en privacyinstellingen. Schakel daarnaast het verzamelen en delen van data uit wanneer dit niet nodig is voor het apparaat.

4. Check updates

Een verouderde versie heeft soms gaten in de beveiliging. Dus als je je wachtwoorden wijzigt, kijk dan gelijk of de software up-to-date is. Oftewel of je apparaten de laatste update heeft geïnstalleerd. Fabrikanten plaatsen vaak updates op hun website. 

Bronnen: NPO en smarthomemagazine.nl

Ook leuk om te lezen: