Essenties.
Praktische tips.

Stuiteren of stilzitten: wat geeft je energie

Stuiteren of stilzitten: wat geeft je energie?

Planten hebben licht nodig om te overleven. Je huis heeft energie nodig om een thuis te zijn. Maar waarom grijs doen, als het groen kan? Je huis voelt zich goed met dubbelgroene energie. Maar wanneer voel jij je goed, waarvoor spring jij van de bank? Laad je helemaal op met onze tips.

Thuis even opladen, hoe doe je dat het beste?

We hebben het er allemaal maar druk mee. Je geeft je helemaal op je werk, maar ook thuis. De weken vliegen om en je wilt het liefst even helemaal niks doen. Maar ho, wacht eens even. Daar verander je helemaal niks mee. Hoe zorg je nu dat je thuis je batterij echt vol maakt? Waar krijg je energie van? Spoiler: in bed of bingewatchend op de bank liggen is niet de beste oplossing. Ook al beschouwen de meeste mensen dat als het ultieme opladen.

Waarom is bankhangen niet de beste oplader?

Je komt thuis, eet en ploft neer op de bank. Misschien eet je zelfs op de bank omdat je zo moe bent. Toch heb je aan het einde van de avond geen extra energie gekregen van het bankhangen. Je sleept jezelf naar bed om je er de volgende ochtend weer uit te slepen voor weer een drukke dag. Bankhangen kost je geen energie maar het levert je uiteindelijk dus ook niks op. Hoe zorg je dat je dan wel energie krijgt na een vermoeiende dag?

Hoe laad je thuis op zonder de deur uit te gaan?

Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Datzelfde geldt voor jezelf opladen. Je moet er namelijk wel iets voor doen. Je merkt vanzelf dat je meer energie hebt, wanneer je regelmatig wat doet. Wat is haalbaar voor jou?

Tip #1: voeten van de vloer

Het is een feit dat bewegen je energie kost én oplevert. Daarvoor hoef je de deur echt niet uit. Het vraagt alleen een klein beetje discipline. Kies iets uit dat je graag doet. Op internet vind je ontelbaar veel filmpjes waarmee je een yoga- of pilatesles gewoon thuis volgt. Of misschien zijn de 7-minuten-apps iets voor je, daarmee werk je jezelf in precies 7 minuten in het zweet. Geen zin om te sporten? Draai dan je 3 favoriete dansnummers uit je jeugd. Wat zijn die paar minuten nou op je hele avond? Je hebt daarna meer energie én een voldaan gevoel. Ook erg belangrijk!

Tip #2: waar is dat feestje? Nou, gewoon bij je thuis

Socializen, je tijd met anderen doorbrengen, is ook een geweldige oplader. Je verlegt je aandacht namelijk van jezelf naar de ander, en dat schijnt te werken. Zeker als je ook nog iets kiest dat je leuk vindt om te doen. Het hoeft niks ingewikkelds te zijn als je maar wat doet. Dat kan met iedereen zijn: je buren, vrienden of je favoriete tante. Wat vind je leuk? Laat je inspireren:

  • Koken? Nodig vrienden uit, koop ingrediënten en laat iedereen een eigen gerechtje maken in je keuken. Eet smakelijk.
  • Waarom alleen een feest met je verjaardag? Organiseer een thema-avond. 
  • Samen een wekelijkse vlog/blog maken. Ook al trek je maar 10 kijkers, het is leuk om te doen. Bijvoorbeeld een soap over je buurt.
  • Maak iets met je eigen handen: een vogelhuis, bijzettafel, schilderijlijst of een tof t-shirt.
  • Natuurlijk ook spelletjes! Denk aan gezelschapsspellen zoals ganzenbord of mens-erger-je-niet, maar ook aan toffe games op je console. Karten met je vrienden of een karaoke danceparty zijn altijd leuk.

Zoals je ziet, hoef je echt niet alles uit de kast te halen voor een leuke avond thuis. Je moet alleen net dat stapje extra zetten om ze te bedenken én te doen.

Tip #3: soms snakken je hersenen naar iets nieuws

Niet alleen je lichaam heeft voedsel nodig, ook je hersenen. Als je elke dag al iets anders doet, is dit stukje niet voor jou bedoeld. Maar merk je dat je elke dag hetzelfde doet als je thuiskomt? Doe het dan anders. Je hersenen zullen je dankbaar zijn.

Ook leuk om te lezen: