Essenties.
Praktische tips.

Onderhoudskalender voor uw woning

Onderhoudskalender voor je woning

Bij het onderhouden, opruimen en schoonmaken van een huis komt heel wat kijken. Het ene moment moeten de kozijnen een lik verf krijgen en het andere moment is het tijd om de keukenkastjes uit te mesten. Met deze lijst weet je precies wanneer je welk klusje het best kunt klaren!

Voorjaar

Dekbed, dekens en kussens uitkloppen/wassen
Was je dekbed, dekens en kussens of klop ze uit. Laat alles een dagje buiten hangen en uw beddengoed is weer lentefris.

Matras opfrissen
Fris je matras op door er waspoeder of soda op te strooien. Laat een paar uur intrekken en zuig op met een stofzuiger. Vergeet niet om je matras regelmatig om te keren. Zo blijft je matras langer goed.

Gordijnen wassen
Geef je gordijnen een wasbeurt en hang ze buiten op. Door het lentezonnetje en de wind zijn ze in mum van tijd droog!

Keukenkastjes uitmesten
Haal alles uit je keukenkastjes en ga met een sopje in de weer. Gooi vervolgens alle potjes, pakjes en zakjes die over datum zijn weg en zet de producten die je nog wel gebruikt op een logische plek terug.

Zonnescherm controleren
Werkt je zonnescherm nog naar behoren? Controleer het mechanisme en smeer de bewegende delen. Zo is je huis klaar voor zonneschijn.

Zomer

Klokthermostaat opnieuw instellen
Wanneer de temperaturen oplopen, is het tijd om je thermostaat opnieuw in te stellen. Wij raden aan om voor een vaste lage stand te kiezen. Zo slaat de verwarming niet gelijk aan als het eens wat kouder is.

Tuin goed nathouden
In de zomer schijnt de zon volop terwijl je gras en tuinplanten lekker doorgroeien. Voorzie ze tijdig van een lekkere plens water om ervoor te zorgen dat ze hun spreekwoordelijke kopjes niet laten hangen.

Vuilnisbakken uitspuiten
Nog een waterig klusje. Bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en zorgen voor maden, vliegen en nare luchtjes. Spuit daarom regelmatig je vuilnisbakken uit en laat ze buiten drogen.

Droger schoonmaken
Door buiten de was te drogen, ruikt je wasgoed heerlijk. Bijkomend voordeel: je kunt uw droger eens goed onder handen nemen. Zuig het pluizenfilter uit, spoel de condensor schoon, reinig de condensbak (condensdroger) of afvoerslang (afvoerdroger) en neem de binnenkant van de trommel af.

Zomer

Kozijnen aanpakken
Door wind, regen en zon hebben je kozijnen het zwaar te verduren. Maak je kozijnen schoon en schuur en schilder waar nodig. Geen zin in onderhoud? Kies dan voor kunststof kozijnen.

Scharnieren bijstellen en smeren
Piepen je deuren? Door de scharnieren bij te stellen en te smeren los je dit probleem op. Tip: gebruik geen plantaardige olie. Dit wordt naar verloop van tijd plakkerig.

Radiatoren ontluchten
Om de zoveel tijd moeten je radiatoren ontlucht worden. Doe dit in elk geval voordat de koude maanden, zodat de capaciteit van je verwarming omhoog gaat.

Dak controleren
Door regen en sneeuw kan je te maken krijgen met vervelende lekkages. Controleer daarom of er geen dakpannen loszitten en zorg dat de goten vrij zijn van bladeren.

Najaar

Cv-ketel bijvullen
Niets vervelender dan blauwbekken omdat de cv-ketel ermee is opgehouden. Door je cv-ketel tijdig bij te vullen, voorkom je storingen en zit je er in de winter lekker warm bij.

Schoorsteen laten vegen
Heb je een open haard of houtkachel? Laat dan voor de winter je schoorsteen vegen door een erkend bedrijf. Zo voorkomt u schoorsteenbrand of koolstofmonoxidevergiftiging.

Winter

Administratie ordenen
Wordt de stapel met post steeds groter? Als je in de wintermaanden met je administratie aan de slag gaat, heb je alles op orde voor de jaarlijkse aangifte.

Alle ‘stofnesten’ buiten ophangen
Wanneer het buiten vriest is het slim om alle knuffels, kussens, dekens en dekbedden een dagje buiten te hangen. Zo dood je in één klap alle huisstofmijt!

Vriezer ontdooien
De winter is het perfecte moment om je vriezer te ontdooien. Tijdens het ontdooien en poetsen, zet je de inhoud namelijk gewoon in de tuin of op je balkon. Wel zo makkelijk.

Ook leuk om te lezen: