Essenties.
Praktische tips.

Omdat elke euro telt: 9 simpele bespaartips

Omdat elke euro telt: 9 simpele bespaartips

Je hoeft niet in de kou te zitten om energie te besparen. Met deze 9 tips bespaar je zonder dat je de verwarming een graad lager zet. Stuk voor stuk makkelijk zelf te doen zonder grote investeringen. Alle kleine beetjes helpen!

Radiatoren ontluchten

Bespaar op je gasverbruik

Zijn je radiatoren niet overal warm? Dan zit er misschien lucht in de leidingen. Dat is ook het geval als je verwarming tikt of andere geluiden maakt. Makkelijk klusje om zelf te doen. Lees en bekijk hoe je radiatoren ontlucht.

Isoleer cv-leidingen in koude ruimtes

Elke meter buis bespaart je 2 euro per jaar

Wanneer cv-leidingen door onverwarmde ruimtes lopen, verliezen ze warmte en dus energie. Om het in je woonkamer dan toch lekker warm te krijgen, moet je cv-ketel extra hard stoken. De tip? Isoleer de leidingen! Bekijk het stappenplan verwarmingsbuizen isoleren.

Open haard? Sluit de klep

Bespaar op je stookkosten

Doe de klep dicht nadat je de open haard hebt gebruikt. Anders trekt de warmte uit de kamer door de schoorsteen. Dit kan je 10% in de stookkosten schelen.

Weg met die tocht

Met elke meter tochtstrip bespaar je op je stookkosten

Een tochtstrip is een hele simpele oplossing die een hoop behaaglijkheid met zich meebrengt. Plaats de strips bij deuren, ramen en andere tochtgaten zoals een brievenbus. Laat de kieren onder je deuren wel open voor een goede luchtcirculatie en stop ventilatieopeningen niet dicht. Je moet natuurlijk wel genoeg verse lucht binnenkrijgen.

Lekker wokken, smakelijk eten

Bespaar op je gasverbruik

Soms kan besparen erg lekker zijn! Door je eten te wokken, ben je vrij snel klaar in de keuken. Daardoor bespaar je zo’n 5 tot 6 m3 gas per jaar.

Liever douchen dan badderen

Bespaar ongeveer 10 euro per jaar

Eigenlijk weten we dit natuurlijk allang. Douchen is stukken energiezuiniger dan in bad gaan. Je bespaart elke keer maar liefst 60 liter (!) water als je 9 minuten onder de douche springt.

Op tijd je vriezer ontdooien

Bespaar elektriciteit

Niet het allerleukste klusje, maar je diepvries ontdooien levert wel wat op. Tenzij je natuurlijk een luxe diepvries hebt die ijsvorming voorkomt. Maar anders krijg je er ijs in en moet je vriezer harder werken om de inhoud koud te houden. Dat kost je weer energie. Controleer ook even de temperatuur: -18°C is de juiste bewaartemperatuur. Kouder hoeft niet.

Ecoprogramma

Bespaar ongeveer 9 euro per jaar (3 cent verschil tussen 40 graden en 40 graden ecostand * 6 wasbeurten per week)

Heeft je vaatwasser of wasmachine een ecoprogramma? Zo’n programma bespaart je ook energie. Je apparaat verbruikt minder water én doet er langer over om dat water op te warmen. Enige nadeel is dat ook langer duurt voor je vaat of was schoon is.

Thermostaat 's nachts

Bespaar ongeveer 80 of 95 euro per jaar

's Nachts kan je thermostaat best op 15 graden, dat is al de grootste besparing. Als je dat een uur voordat je gaat slapen doet, bespaar je nog eens 15 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet dan je thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Nog meer besparen?

We zijn meer dan alleen een energieleverancier, we leveren ook comfort :-) We helpen je graag met besparen op een manier dat je nog steeds lekker kunt wonen. Daarom hebben we alle tips voor je op een rijtje gezet: bekijk de bespaartips.

Ook leuk om te lezen: