Essenties.
Praktische tips.

Sfeer met een lichtplan

Meer sfeer in huis? Maak het verschil met een lichtplan

Met mooie meubels en leuke accessoires kun je het thuis al snel gezellig maken. Bijna iedereen besteed daar ook aandacht aan. Waar we vaak minder aandacht aan besteden is licht. En dat is zonde! Loop jij ook wel eens door je mooi ingerichte huis met het gevoel dat er wat mist? Het is nog te “kaal”, maar je weet niet wat aan te passen? Het zou best kunnen dat je passende verlichting mist. De basisverlichting, zoals als een lamp in de woonkamer, is vaak aanwezig. Het zit in de details. Een schilderij wordt pas een echte eye-catcher als er mooi licht op schijnt. Een donker hoekje wordt opeens een mooie plek dankzij sfeerverlichting. Is je interesse gewekt? Maak dan een lichtplan!

Teken een plattegrond

Lichtplan plattegrond

Oké, maar hoe doe je dat dan, een lichtplan maken? Het klinkt moeilijker dan het is. Begin op een wit papier en teken een plattegrond van je huis. Muren, meubels, maar ook accessoires zijn belangrijk om erbij te tekenen. Vergeet de stopcontacten en aansluitpunten niet. 

Wat doe je in welke ruimte?

Bij elke activiteit – bijv. werken, slapen, lezen - heb je ander licht nodig. Kijk dus per ruimte wat je daar graag doet. Je lichtplan kun je indelen in vier lagen; algemene basis/sfeer, taak, accent en decoratieve verlichting.

Sfeerverlichting

Dit is de basisverlichting in huis. Die je in elke ruimte nodig hebt. Comfortabel licht dat een prettige helderheid heeft, waardoor je je dagelijkse activiteiten kunt doen.

Lichtplan leesstoel

Taakverlichting

Het is fijn om bij het lezen van een boek of tijdens het koken goed licht te hebben. Je kunt daar op verschillende manieren voor zorgen; hanglampen, bureaulamp, geïntegreerd in je plafond etc.

Accentverlichting

Deze verlichting is op een doel gericht. Iets dat je wilt laten opvallen in je interieur. Denk hierbij aan het verlichten van een schilderij, boekenkast, plant of klok. Wist je dat je je gordijnen kunt verlichten voor een ruimtelijker effect? Het is belangrijk dat het sterk op het object is gericht en contrasterend licht is. Spotjes zijn hiervoor o.a. een goede optie.

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting, zoals lichtsnoeren, kerstlampjes en letterlampen, voegt een feestelijk element toe aan de ruimte. Denk ook aan verlichting achter je tv. Als je dat toevoegt raak je minder vermoeid, doordat het licht van je tv beter wordt verdeeld.

Bepaal je eigen stijl

Wellicht overbodig om aan te geven, maar denk van tevoren na wat voor lampen je gaat kopen. Wil je alles in eenzelfde stijl of juist elke lamp anders? Welke kleuren mogen de lampen hebben? Gewoon maar aan de slag gaan, heeft het risico dat je lampen niet bij je interieur passen of niet met elkaar matchen.

Kies een type lamp

Nog een aandachtspunt, waar je misschien niet direct aan denkt, is het stroomverbruik van de lampen. Als je wilt letten op je portemonnee en het milieu, doe je er goed aan om led verlichting te kopen. Led verlichting is duurder dan een gloeilamp, maar gaat wel veel langer mee (kan wel tot 15.000 uur branden = 50x langer dan een gloeilamp). Én verdient zichzelf binnen een jaar terug dankzij het lagere energieverbruik. Een led lamp heeft slechts 3% tot 9% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp.

Kies een passende lichtkleur

Het is tegenwoordig, gelukkig, zeker niet meer zo dat je met LED-verlichting het gevoel hebt in een tandartspraktijk te zitten vanwege het felle witte licht. LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende ‘kleurtemperaturen’, uitgedrukt in Kelvin. Door grote kleurvariëteit en dat je sommige LED-lampen elektronisch kunt sturen, zijn LED-lampen erg geschikt voor het creëren van sfeer. Je kent ze vast wel, de lampen die van kleur veranderen en je interieur omdopen in het oranje geel van de ondergaande zon of romantische rood. Heb je geen zin in zo veel kleur, dan zijn er nog vele andere kleurtemperaturen.

Minder Kelvin = meer sfeer

Kleurtemperatuur verlichting

Kaarslicht

Lichtplan leesstoel

Charme van de rommelmarkt combineren met moderne LED-verlichting? Het kan! De extra grote kogellampen of retro-ballon lampen die je in het interieur van nu veel ziet, zijn LED-goudlichtlampen van glas. Het licht dat ze verspreiden lijkt op kaarslicht. De kleurtemperatuur is rond 1800 Kelvin. Mooi voor bij je zithoek.

Warmwit licht

Als je geen zin hebt in zoveel kleur dan kun je ook een warme sfeer creëren door LED-lampen met de kleurtemperatuur warmwit. Dit soort licht lijkt op natuurlijk licht tijdens een zonsopkomst– en ondergang. Hoe roder het is, des te meer ontspannen is het effect. Voor een fijne sfeer wordt een kleurtemperatuur tussen 2700 en 3000 Kelvin aangeraden.

Neutraal wit licht

De meeste mensen hebben dit soort licht in de keuken of badkamer. Plekken waar je goed wilt kunnen zien. Dit licht zit tussen de 3300 tot 5300 Kelvin.

Daglicht wit licht

Voor in je kantoor of keuken is het fijn om lampen met daglicht wit licht te hebben. Wat helderder licht heeft niet alleen een positieve invloed op je welzijn, maar bevordert ook je concentratievermogen. Lampen met meer dan 5300 Kelvin zijn hiervoor geschikt.

Ook leuk om te lezen: