Essenties.
Praktische tips.

Maak tijd voor jezelf: opgeruimd staat netjes

Maak tijd voor jezelf: opgeruimd staat netjes

Heb je soms het gevoel dat je alléén maar aan het opruimen bent? Terwijl je liever andere dingen wilt doen? Hoog tijd om de bezem door je spullen te halen! Een makkelijk op te ruimen huis geeft je letterlijk ruimte en je voelt je er ook echt beter door.

Waar haal je de meeste winst?

Het spreekwoord zegt niet voor niks: ‘Een goed begin, is het halve werk’. Je weet zelf het beste welke plek in huis je het eerst moet aanpakken, oftewel de plek met de meeste rommel. Maak het jezelf makkelijk en werk in stappen, opruimen kost meer tijd dan je denkt. Voor je het weet, ben je moe en zit je te midden van de rommel. De kans dat je een volgende keer nog zin hebt om op te ruimen, is dan erg klein. Begin bijvoorbeeld bij je klerenkast met één plank. Heb je daarna nog puf? Dan ga je verder met nog een plank.

Hulp nodig? Marie Kondo staat voor je klaar

Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Dan kun je vast wat hulp gebruiken van de Japanse Marie Kondo. Zij heeft van opruimen haar beroep gemaakt. Ze helpt mensen om hun huis te veranderen in een rustige, inspirerende omgeving. Opruimen pakt ze stapje voor stapje aan in een vaste volgorde. Ze begint altijd eerst met de kleren (echt alle kleren die je in huis hebt) en werkt zo verder tot alle categorieën zijn geweest. Natuurlijk heeft  ze ook een app waarmee je aan de slag kunt: KonMari. 

Vind je het nog steeds lastig om de eerste stap te nemen? Mensen in je omgeving helpen je graag, je hoeft ze alleen te vragen.

Wat doe je met de overgebleven spullen?

Vaak is het lastig om afscheid te nemen van spullen. Zeker als je ze al lang in huis hebt. Maar:

  1. Misschien kun je er andere mensen blij mee maken. Daar kom je snel achter als je je spullen aanbiedt via Marktplaats of een Facebook-groep in je woonplaats. Dat kan met een prijskaartje of gratis.
  2. Natuurlijk staan de kringloopwinkels ook altijd te springen om nieuwe verkoopwaar. En vaak steun je daar een goed doel mee. 
  3. Je kunt natuurlijk ook je vrienden vragen of ze blij worden van je spulletjes.

Tips om echt goed op te ruimen

Het is een heerlijk gevoel als je flink opgeruimd hebt. Toch blijft het voor veel mensen vaak een te grote stap om goed door te pakken. Bekijk onze tips om echt op te ruimen.

Ja, maar… dit is nog van mijn oma geweest

Een erfstuk herinnert je aan een dierbaar persoon. Je voelt je schuldig om het weg te doen. Toch is dat misschien een goed idee. Het blijkt dat veel mensen helemaal niet blij worden van de herinnering die het oproept, verdrietig zelfs. Je eigen herinneringen draag je altijd met je mee, daar heb je geen tastbaar iets voor nodig.

Ja, maar… dit was een cadeau

Lief bedoeld, maar is het cadeautje niet je smaak? Geef het weg aan iemand die het wel leuk vindt of doneer het aan een goed doel. In je huis is alleen plek voor de spullen waar jij blij van wordt.

Ja, maar… dat wil ik graag nog een keer maken

Vooral ongebruikte hobbyspullen zorgen voor onrust. Het herinnert je aan een goed voornemen wat je niet waarmaakt. Zeker als de materialen al jaren in je kast stof liggen te happen. Dus pak eens een avond om het te doen, of gun ze een nieuwe eigenaar.

Ja, maar… daar kan ik nog wel wat mee

Een blousje waar de knoopjes vanaf zijn of servies waar al wat hoekjes uit zijn. Wat kapot is, kun je maken. Merk je dat je er al maanden niet aan toekomt? Weg ermee!

Ja, maar… die boeken staan zo leuk

Gek genoeg zorgen boeken en oud papier voor rusteloosheid. Tuurlijk, een mooie boekenkast staat heel leuk. Maar de gedachte dat je al die boeken nog moet lezen, kan druk op je leggen. Al is dat natuurlijk voor iedereen anders. Oud papier daarentegen is niet de eyecatcher waar je op zit te wachten. Stapels administratie, kaartjes die je nog wilt opruimen. Maak er foto’s van en gooi het lekker weg, dat voelt gelijk al een stuk lichter.

Ja, maar…ik hou van donkere kleuren en zware meubels

Iedereen heeft een eigen smaak, misschien hou je wel van donkere kleuren en grote zware meubels. De ruimte in je huis kan daardoor wel een duistere sfeer krijgen. En dat voelt helemaal niet fijn. Kies daarom voor lichte kleuren met accenten in bijvoorbeeld gele, groene, bruine of oranje tinten.

Ja, maar… het is wel echte kunst

Kunst doet veel voor de sfeer van een huis, maar kan ook negatieve gevoelens opwekken. Te zware, depressieve kunst geeft al snel een onheimelijk gevoel. De Kunstuitleen in je woonplaats helpt je vast en zeker graag aan een nieuw kunstwerk. 

Geniet van je nieuwe huis

Proficiat, je hebt jezelf een plezier gedaan. Opgelucht? Je hebt weer plek voor nieuwe ideeën.

Bron: https://konmari.com/

Ook leuk om te lezen: