Essenties.
Praktische tips.

Interieurtips voor een kleine woning

Interieurtips voor een kleine woning

Heb je een klein huis of woon je in een studio? Door de ruimte slim te benutten en voor het juiste interieur te kiezen, voelt jouw stulpje als een waar paleis. Wij geven 7 praktische tips waarmee je direct aan de slag kan.

1. Ga voor lichte kleuren

Hoe lichter de woning, hoe ruimer het lijkt. Denk hierbij aan de muren en het plafond maar ook aan de vloer. Natuurlijk hoeft niet alles steriel wit te zijn: je kan best accentkleur gebruiken om de boel wat op te fleuren. Maar pas wel op dat de accentkleur niet de overhand krijgt.

2. Hou het netjes

Misschien een inkoppertje, maar hou je huis lekker opgeruimd. Rondslingerende spullen en kleine frutsels maken het al snel rommelig. Gooi spullen die je al lang niet meer hebt gebruikt weg, geef ze aan een goed doel of breng ze naar de kringloop.

3. Scheid ruimtes af

Ook als je klein woont, kan je aparte leefruimtes creëren met bijvoorbeeld kamerschermen, grote planten of meubels. Zo kan de bank of kast een prima afscheiding vormen tussen het zitgedeelte en het eetgedeelte. Op die manier kan je de ruimtes visueel van elkaar scheiden en oogt het minder rommelig. Wil je toch liever een ‘echte’ afscheiding? Gebruik dan een verlaagde of glazen scheidingswand.

4. Kies multifunctionele meubels

Wanneer de vierkante meters beperkt zijn, bieden multifunctionele meubels een uitkomst. Hierbij kan je natuurlijk denken aan een slaapbank, maar ook bijvoorbeeld aan een salontafel waar je spullen in kan opbergen, of een eettafel die je eenvoudig in- en uit kan schuiven. Tip: ga voor meubels die ‘zweven’. Die zorgen voor een ruimtelijker gevoel doordat je de vloer eronderdoor kan zien lopen.

5. Gebruik de hoogte

Gebruik de ruimte van de vloer tot aan het plafond. Vooral nieuwbouwhuizen hebben vaak een erg hoog plafond, waar veel ruimte onbenut blijft. En dat is zonde! Een kledingkast van 2,5 meter breed past misschien niet, maar een smallere kast van 2,5 meter hoog wellicht wel. Ook kan je planken hoog aan de muur hangen. Gebruik leuke dozen, kistjes of manden voor losse spullen die je niet vaak nodig hebt en zet deze op de planken. Tip: IKEA heeft verschillende opbergsystemen die flink de hoogte ingaan, waarbij soms zelfs rekening wordt gehouden met schuine wanden.

6. Creëer diepte

Het is misschien niet het meest voor de hand liggend, maar door diepte te creëren voelt je woning een stuk ruimtelijker aan. Dit kan je doen door kussens in een contrasterende kleur op de bank te leggen of kies voor een vloerkleed dat afsteekt van de vloer.

7. Maak er geen poppenhuis van

Er zijn veel kleine meubels te krijgen en die doen het vaak goed in een kleine ruimte. Let hierbij wel op dat je huis niet in een poppenhuis met allemaal miniatuurmeubels verandert. Het beste kan je kleine en grote items afwisselen. Heb je een kleine bank? Hang er dan een groot schilderij boven!

Ook leuk om te lezen: