Essenties.
Praktische tips.

Je huis veilig maken voor kinderen

Je huis veilig maken voor kinderen

Jaarlijks komen er 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp. Wat blijkt: 90% van de ongevallen vindt plaats terwijl de ouder er is. Veel ongelukken gebeuren namelijk in en om het huis. In slechts een seconde. Vooral met kleine kinderen, dat komt omdat zij heel anders tegen de wereld aankijken. Het is haast onmogelijk om je huis huis helemaal kidsproof te maken, maar met een aantal maatregelen maak je het wel een stuk veiliger in huis. 

Wacht niet te lang

Begin het liefst zo vroeg mogelijk met je huis veilig maken, want het is natuurlijk niet precies te voorspellen wanneer de kinderen bijvoorbeeld gaan kruipen of lopen. Daarnaast blijft opletten natuurlijk belangrijk, want kinderen zijn altijd sneller, slimmer en creatiever dan je denkt.

Bekijk je huis door kinderogen

Het grootste gevaar schuilt in rondslingerende dingen: een lege batterij op de keukentafel is al super gevaarlijk. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond, dus alles op grijpafstand moet opgeruimd worden. Soms helpt het al om je huis te bekijken vanaf kinderhoogte. Ga eens op de vloer zitten en kijk om je heen. Zeker weten dat je de wereld (en de gevaren!) ineens heel anders ziet.

Algemene tips

Om te beginnen kunt je traphekjes, kindveilige stopcontacten en deurstoppers plaatsen. Zet ook kasten vast aan de muur en berg schoonmaakmiddelen in hoger gelegen kastjes op. 

Keuken

Een paar tips voor de keuken zijn:

 • Berg scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen goed op: hoog, buiten bereik van je kind en het liefst met kindveilige sluitingen. 
 • Plaats een rekje voor het fornuis en houd lucifers buiten bereik van je kind. 
 • Plaats pannen met een steel altijd zo dat de steel niet naar voren wijst. 
 • Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind. Let ook op de snoeren. 

Eetkamer

Leg het liefst geen tafelkleed op de eettafel. Kinderen trekken zich er graag aan op, waardoor alles wat op tafel staat met dezelfde vaart naar beneden valt. Leg alles op tafel buiten het bereik van je kind. Dit geldt voor vorken en messen, maar ook voor glazen, kaarsen, vazen en ander klein rondslingerend spul.

Woonkamer

Waarschijnlijk brengen jij en de kinderen de meeste tijd door in de woonkamer. Zo maak je je woonkamer kidsproof:

 • Beveilig alle stopcontacten waar je kind bij kan. 
 • Plaats hoekbeschermers op alle meubels met een scherpe hoek. 
 • Heb je mooie planten in de woonkamer staan? Check of ze niet giftig zijn.
 • Kijk (het liefst voordat je het koopt!) of het speelgoed veilig is voor je kind. Zitten er geen kleine onderdelen aan die los kunnen schieten? 
 • Heb je rolgordijnen of jaloezieën? Kinderen kunnen verstrikt raken in de koorden. Houd bedieningskoorden buiten bereik van jonge kinderen. Dat kan door een haakje (koordkikker) hoog vast te schroeven waar je het koord omheen kunt wikkelen. 
 • Plaats speciale kindersloten op de ramen.

Badkamer

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in een natte, glibberige ruimte als de badkamer. Zo hou je de badkamer veilig voor jou en je kids:

 • Zorg dat je kind niet bij de kraan kan, of dat er een temperatuurbegrenzer op de kraan zit. 
 • Gebruik in bad of in de douche een antislipmat of een kinderstoeltje. 
 • Laat je kind nooit alleen als hij of zij in bad zit. Zelfs geen seconde.  
 • Berg lotions, scheermesjes en medicijnen zo op dat je kind er niet bij kan.

Let op

Deze lijst is niet volledig en biedt geen garantie voor het voorkomen van ongelukken. Blijf altijd in de buurt van je kind en wees je bewust van mogelijke gevaren. Gelukkig kun je dankzij je natuurlijke oplettendheid en intuïtie als ouder al een hoop gevaren voorkomen.

Ook leuk om te lezen: