Essenties.
Praktische tips.

Heerlijk: de herfst in huis met een haardvuurtje

Heerlijk: de herfst in huis met een haardvuurtje

In de herfst ruikt het altijd zo lekker: pasgevallen blaadjes die door de straten waaien, het bos na een flinke regenbui en natuurlijk de geur van de open haard die voor het eerst in het seizoen weer opgestookt wordt. Een knapperend haardvuur zorgt voor de nodige gezelligheid én warmte in huis! Hier vind je de belangrijkste aandachtspunten voor een goed vuurtje.

Zo maak je het vuur aan

Tip: begin klein! Gebruik kleine aanmaakhoutjes (25-30 centimeter) om het vuur mee te starten en maak eventueel gebruik van aanmaakblokjes of briketten. Pas als het aanmaakhout goed aan het gloeien is, kun je meer haardblokken in de kachel leggen. Zorg voor voldoende lucht tussen het hout, zodat het vuur niet verstikt.

Zo kies je het juiste hout

Stook alleen droog hout, want vochtig hout brandt slecht en geeft minder warmte af. Bovendien levert vochtig haardhout ook nog een behoorlijke dosis rook en fijnstof op. Vermijd bovendien geïmpregneerd of gevergd hout, spaanplaat, papier en karton. De verbranding hiervan is namelijk niet goed voor het milieu, omdat er chemische stoffen bij vrij kunnen komen. Met het juiste hout en goed stookgedrag kun je de milieubelasting sterk beperken. Let daarom goed op de kleur van de rook die uit je schoorsteen komt: witte rook is goed nieuws. Nog een aandachtspunt: zorg ervoor dat het hout een FSC- of PEFC-keurmerk heeft, zodat je zeker weet dat het op een verantwoorde manier gekapt is.

Zo zorg je voor goede ventilatie

Om goed te branden heeft vuur zuurstof nodig. Zet daarom de kleppen naar de schoorsteen open. Ook een raampje in de kamer openzetten kan geen kwaad. Een open haard verbruikt per uur namelijk al snel 250 kubieke meter lucht. Goede ventilatie leidt tot betere verbranding. Zo komen er minder schadelijke stoffen vrij.

Zo laat je het vuur uitbranden

Belangrijk is om het vuur zelf uit te laten branden. Je kunt het vuur ook temperen door de luchttoevoer te verminderen, maar dan komen er veel schadelijke stoffen vrij. En het spreekt misschien voor zich, maar ga pas weg bij de open haard als het vuur helemaal gedoofd is. Zo vermijd je brandgevaar.

Andere aandachtspunten

  • Loofhout is in verband met het ontbreken van hars beter geschikt dan naaldhout.
  • Laat de schoorsteen ieder jaar vegen. Bewaar ook het bewijs van de schoorsteenveger, zodat je dit voorleggen aan de verzekering als dit nodig is.
  • Stook niet bij mistig of windstil weer, want dan kunnen buren overlast van de rook ervaren.

Ook leuk om te lezen: