Groene tuin of balkon is koel in de zomer

Lekker fris? Lekker groen in je tuin of balkon!

Wat was het heet deze zomer. Grote kans dat we vaker een hittegolf krijgen. Dan is het fijn om goed voorbereid te zijn met thuis veel groen. Waarom puffen als het niet hoeft!

Nog 4 jaar een hete zomer

Aan de Costa del Noordzee had je deze zomer zonvakantie genoeg. Weer eens wat anders dan de regenachtige zomers waarin je binnen spelletjes speelde. Toch was de wekenlange warmte voor veel mensen net wat teveel van het goede. De kans is groot dat we nog eens 4 extreem warme jaren krijgen. Dat voorspelt KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout en een Franse collega na een nieuwe analyse van de wereldtemperatuur. Hoog tijd om te zorgen voor natuurlijke verkoeling.

Meer groen is een koel idee

In de stad is het altijd net wat warmer dan in het bos. Straten en tegels houden warmte vast en dat voel je goed. Je hebt natuurlijk geen omkijken naar een tuin met alleen tegels, maar wie zit er nou graag in een oven met dat hete weer? Dan zit je toch liever in een groene oase? Bomen, planten, struiken en bloemen nemen geen warmte op. Zo blijft je tuin of balkon heerlijk koel.

Kies planten die tegen een stootje kunnen

Afgelopen zomer heeft het nauwelijks geregend en de zon brandde genadeloos op alles wat groeit en bloeit. Natuurlijk kun je sproeien en aan het sproeien blijven. Maar misschien is het verstandiger om te kijken naar planten die droogte prima vinden. Planten die het goed doen in bijvoorbeeld Zuid-Afrika of in Spanje. Daar heb je in de zomer nog steeds veel mooie groene plekken. Als je nu aan de slag gaat, heb je volgend jaar een heerlijk, fris plekje om te genieten.


bron: nature.com 

Ook leuk om te lezen: